12.9 C
Corfu
Κυριακή, 3 Μαΐου, 2026

«Έφυγε» ο ιδρυτής του Λογοτεχνικού Φεστιβάλ, Νίκος Λούβρος

Στο Λονδίνο, μετά από πάλη με τον κορωνοϊό. Η συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΕΛ.Ο.Κ.

ΟΧΙ, δεν μπήκε καλά το ’21. Απώλειες. Κι άλλες απώλειες. Περισσότερες απώλειες. Σημαντικές. Και αναντικατάστατες…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ προσθήκη στη λίστα του πένθους, ο Νίκος Λούβρος. Ένας μεγάλος λάτρης του νησιού (κάτοικος Λονδίνου εδώ και χρόνια), του πολιτισμού, της λογοτεχνίας, της γευσιγνωσίας, του αθλητισμού… Κοσμοπολίτης και ταξιδευτής, ετησίως επιστρέψας στον γενέθλιο τόπο, οργανωτής εκδηλώσεων και ταξιδιωτικός σύμβουλος…  Και ο οποίος, μετά από περίπου 25ήμερη πάλη με τον κορωνοϊό, άφησε, βράδυ Κυριακής (17/1), σε νοσοκομείο του Λονδίνου, την τελευταία του πνοή.

ΑΠ’ ΤΙΣ τελευταίες ηχηρές του δράσεις, η καλοκαιρινή διοργάνωση, απ’ το 2018 (μαζί με τη σύζυγό του, Άναμπελ και τον συγγραφέα Άλεξ Πρέστον), του «Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Κέρκυρας» (Corfu Literary Festival), με στόχο την προώθηση του τόπου, μέσω της λογοτεχνίας, της ιστορίας, της γαστρονομίας και του κρίκετ (συνιδρυτής, άλλοτε, του «Κρίκετ Κέρκυρα» και «υπεύθυνος» για την παρουσία σ’ αυτό το επιμέρους Cricket Festival της περίφημης ομάδας κρίκετ συγγραφέων, «Authors XI»). Tην προβολή της –εν μέσω ενός σταθερού προβληματισμού για το φαινόμενο του υπερτουρισμού- σε ένα ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό, παρέχοντας, προτείνοντας και –γιατί όχι;- αποκαλύπτοντας μια εναλλακτική δυναμική στο βρετανικό κοινό (των ούτως ή άλλως ιστορικών δεσμών), αλλά και στους ίδιους τους Κερκυραίους.

ΜΙΑ «γιορτή λογοτεχνίας, γεύσης και ιστορίας», σε μαγευτικά, κορφιάτικα τοπόσημα, με προσκεκλημένους διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες εκάστου χώρου. Γιατί, όπως έλεγε, «στην Ελλάδα υπάρχουν αμέτρητα μέρη για διακοπές κοντά στη θάλασσα, μα, η Κέρκυρα σίγουρα έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο: τη μουσική της, τις τέχνες, τη λογοτεχνία, τις ευκαιρίες για άθληση, την ιστορία της και τη γαστρονομική της κληρονομιά μέσα σε ένα περιβάλλον απίστευτης φυσικής ομορφιάς, το οποίο ωστόσο απαιτεί φροντίδα, προστασία και ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μπορέσουν όλοι να το απολαύσουν και να ωφεληθούν ουσιαστικά από αυτό…»

ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ μηνύματα μόλις γνωστοποιήθηκε το κακό μαντάτο, κόπιασαν αμέσως. Και κατ’ αρχήν, πλην πολλών ιδιωτικών σημειωμάτων (όπως, ενδεικτικά, της Λίνας Ρούσσου), απ’ την Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ (ΕΛ.Ο.Κ.):

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον χαμό του αγαπημένου Φίλου και συνεργάτη Νίκου Λούβρου μετά από μάχη με τον covid-19.

Ο Νίκος υπήρξε συνοδοιπόρος όλα τα χρόνια της πορείας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ και αναπόσπαστο μέλος της Κρικετιστικής οικογένειας με αξιοσημείωτη δράση, με μεγάλη προσφορά στο άθλημα ,το νησί και την προβολή τους διεθνώς. Με την πορεία του αφήνει σε όλους μας, σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη αλλά και αξέχαστες προσωπικές στιγμές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, το προσωπικό, οι αθλητές και αθλήτριες της Ομοσπονδίας εκφράζουν την βαθιά λύπη τους για τον πρόωρο θάνατό του και το σεβασμό τους στη μακρόχρονη και πολυσήμαντη προσφορά του. Τα θερμότατα συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μας στην οικογένεια του».

• Το CorfuStories.com προσθέτει τα δικά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ