Πρόταση – πρόσκληση της καλ. διευθύντριας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας για συνεργατικά projects, ενόψει και της νέας προγραμματικής.
ΤΟΝ ΑΚΡΩΣ σημαντικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν, σε επίπεδο παραγωγής έργων υψηλού επαγγελματικού επιπέδου, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, στο πλαίσιο ενός απαιτούμενου σχεδίου αντιμετώπισης των δραματικών απόνερων της κρίσης / πανδημίας στο ελληνικό θέατρο και σε φόντο επόμενης ημέρας, επισημαίνει η Βαρβάρα Δούκα.
ΣΕ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας θέτει στο τραπέζι του διαλόγου ένα «πακέτο» υλοποιήσημων ιδέων – προτάσεων, με έμφαση στην εξερεύνηση των δυνατοτήτων συμπαραγωγών (1) μεταξύ των επιμέρους ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (γεωγραφική κατανομή, διαθέσιμες αίθουσες, χωρητικότητα, φυσιογνωμία κοινού / περιοχή κ.λπ.) και (2) την προοπτική συνεργασίας με καλλιτέχνες και σχήματα της πρωτεύουσας. Γεγονός, σημειώνει, ωφέλιμο και για την «αθηναϊκή σκηνή».
ΩΣ ΑΦΟΡΜΗ της όλης συζήτησης η κ. Δούκα σημειώνει την εδώ και δύο χρόνια ανάπτυξη της συνεργατικής πρωτοβουλίας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας με την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής (Ε.Λ.Σ.). Απόρροια της οποίας υπήρξε η παράσταση «Τα γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρεγκ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου.
ΤΟ ΕΡΓΟ, ως γνωστόν, πρόλαβε να ανέβει, προ lockdown, στην Κέρκυρα. Ωστόσο, αν και το αρχικό πλάνο μιλούσε για περιοδεία με κατά τόπους συμπαραγωγές («με ένα ευέλικτο καστ δύο ατόμων και τη συμμετοχή χορωδιών από κάθε πόλη που συμμετείχε, ενέπλεκε το τοπικό στοιχείο και μοιραζόταν μια κοινή εμπειρία», σημειώνει), η πανδημία ανάγκασε τη μετατόπιση των παραστάσεων σε κάποια από τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για την άνοιξη του ’21, «αδυνατίζοντας, όπως και να ‘χει, την εμβέλεια του σχεδίου λόγω της συμμετοχής των χορωδιών και του (εκ των συνθηκών) μειωμένου ποσοστού στα μέλη τους».
«ΦΘΟΡΑ» μεν, αλλά και σπίθα για (την) συζήτηση…
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, τρία βασικά βήματα που περιλαμβάνει η πρόταση – ανοικτή πρόσκληση Δούκα είναι τα εξής:
1. Να αρχίσει συζήτηση με καλλιτέχνες, ομάδες, θιάσους και σχήματα που έχουν ενδιαφέρον να συνεργαστούν σε περιφερειακό επίπεδο.
2. Να διαμορφωθούν προτάσεις ανάλογα με τη φυσιογνωμία, τον ιδιαίτερο προσανατολισμό και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και να στηριχτούν αντίστοιχα από τους δήμους, τις Περιφέρειες και το ΥΠ.ΠΟ.
3. Να εξερευνηθούν οι δυνατότητες συμπαραγωγής σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που μπορούν να συμπέσουν ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή, τις αίθουσες που διαθέτουν, τη χωρητικότητα, τα ανοιχτά ή κλειστά θέατρα αλλά και τη φυσιογνωμία του κοινού ανά περιοχή.
ΟΠΩΣ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ, τη δεδομένη στιγμή «τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ βρίσκονται με επικεφαλής καλλιτεχνικούς διευθυντές εγνωσμένου κύρους και παρ’ όλες τις διοικητικές και θεσμικές δυσλειτουργίες που χρονίζουν, υπάρχει η αμοιβαία βούληση πολιτείας και καλλιτεχνικού προσωπικού -εν όψει της υπογραφής της νέας προγραμματικής- να υπερκεραστούν αγκυλώσεις και εμπόδια και να προχωρήσουμε σε μια αναβάθμιση του θεσμού». Προσθέτοντας πως και για την «υπερκορεσμένη Αθήνα» είναι καιρός να βρει «ανατροφοδότηση και δίαυλο επικοινωνίας και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα ΔΗΠΕΘΕ μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση και να επικοινωνήσουν τις παραστατικές τέχνες σε ευρύτερο κοινό».
ΓΙΑ ΝΑ καταλήξει ως εξής: «Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στην καλλιτεχνική κοινότητα, για να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να αναζητηθούν οι τρόποι συνεργασίας με όρους που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές».
• Με πληροφορίες από efsyn.gr