Για τα όρια και τις αντοχές του παγκόσμιου οικοσυστήματος, μίλησε στο Act for Earth του CNN Greece ο Κερκυραίος καθηγητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωσήφ Μποτετζάγιας.
Ο ίδιος τονίζει πως, εφόσον η πανδημία πηγάζει από τις πιέσεις που ασκούμε στα φυσικά οικοσυστήματα, με απόρροια τις περιβαλλοντικές κρίσεις που δημιουργούνται, δεν έχουμε λόφο επιστροφής στην προ-covid εποχή: «Για μένα, η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αλλαγή», επισήμανε ο ίδιος.
Αναφορικά με το κατα πόσο είναι έτοιμοι οι Έλληνες να προχωρήσουν σε αλλαγές στην καθημερινότητά τους για την αναστροφή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τόνισε ότι δεν παίζει ρόλο μόνο η ανθρώπινη θέληση αλλά και οι αντικειμενικές συνθήκες.



Όπως εξηγεί ο ίδιος, για τους περισσότερους η φύση είναι πηγή πόρων, το απαραίτητο υπόβαθρο της βιολογικής μας ύπαρξης. Το πρόβλημα είναι η συνεχής και όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση, τόνισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας πως είναι αδύνατον να έχουμε συνεχή και χωρίς όρια μεγέθυνση σε ένα πλανήτη με πεπερασμένα όρια:
«Χρειαζόμαστε 1.7 πλανήτες Γη κάθε χρόνο για καλυφθούν οι απαιτήσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα, καθώς «η Γη έχει αρκετούς πόρους για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας – αλλά όχι στην απληστεία μας».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Ιωσήφ Μποτετζάγια στο Act for Earth ΕΔΩ