Ο Θανάσης Μιχαλόπουλος, FSCOPE, Παθολόγος-Διαβητολόγος, παραθέτει επιγραμματικά κάποια σημεία της διαδικτυακής, ομιλίας του στην Επετειακή Ημερίδα της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας (ΙΧΕΚ) με κεντρικό θέμα την Πανδημία COVID-19.
Η παρουσίαση, για όσους ενδιαφέρονται, είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της ΙΧΕΚ και θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του κ. Μιχαλόπουλου www.diavitologos-corfu.gr .
Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε Τ1 είτε Τ2, είναι εκείνη η ομάδα ασθενών που έχει πληγεί σκληρότερα από κάθε άλλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί:
1 στα τρία άτομα που πεθαίνουν από COVID-19 στα νοσοκομεία έχει Διαβήτη.
Το άτομο με Διαβήτη έχει 50-60% παραπάνω κίνδυνο να νοσήσει από COVID-19.
Το άτομο με Διαβήτη έχει 2πλάσιο κίνδυνο να νοσήσει βαρειά, να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ και να διασωληνωθεί.
Το άτομο με Διαβήτη έχει περίπου 3πλάσιο κίνδυνο θανάτου.
Τα άτομα που νοσηλεύονται και έχουν αρρύθμιστη υπεργλυκαιμία κατά τη διάρκεια της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας έχουν 5πλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τα άτομα που είναι καλά ρυθμισμένα.
Τα άτομα που εμφανίζουν για πρώτη φορά υπεργλυκαιμία κατά τη νοσηλεία τους για COVID-19 (άτομα χωρίς διαγνωσμένο ΣΔ) έχουν 3πλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τα άτομα με διαγνωσμένο Διαβήτη.
Σε όλες τις αρνητικές εκβάσεις η υπεργλυκαιμία είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου.
Η καλή ρύθμιση της υπεργλυκαιμίας μέσα στο Νοσοκομείο (γλυκόζη <180 mg/dl) έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση του κινδύνου θανάτου κατά επτά φορές.
Η ρύθμιση γίνεται με τη χρήση ινσουλίνης και επιτυγχάνεται καλύτερα σε συνδυασμό με σύστημα συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης και χρόνο εντός στόχου (TIR) >70%.
Η κακή ρύθμιση της γλυκόζης (HbA1c-Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη >7%) αυξάνει την πιθανότητα ατελούς ανοσοποίησης μετά τον εμβολιασμό.
Η κακή ρύθμιση της γλυκόζης (HbA1c-Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη >7%) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα (breakthrough λοιμώξεις).
Παρά το χαμηλό απόλυτο κίνδυνο θανάτου, τα νέα άτομα με Διαβήτη, έχουν δυσανάλογα αυξημένο σχετικό κίνδυνο θανάτου σε περίπτωση νόσησης. Πχ ένας 30άρης με Διαβήτη έχει τον ίδιο σχετικό κίνδυνο θανάτου με ένα 54άρη χωρίς Διαβήτη, όπως και ένας 40άρης έχει τον ίδιο κίνδυνο με ένα 60άρη χωρίς Διαβήτη. Γι’ αυτό το λόγο τα νέα άτομα με Διαβήτη πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα.
Κάθε ασθενής, χωρίς προηγούμενη διάγνωση Διαβήτη, που νοσηλεύεται για COVID-19, έχει κίνδυνο να εμφανίσει αυξημένο σάκχαρο και μόνιμο ΣΔ.
Όσοι πάσχουν από COVID-19 και παίρνουν κορτιζόνη, άσχετα αν έχουν Διαβήτη ή όχι, έχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλό σάκχαρο για αυτό πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρο τέσσερις φορές την ημέρα.
Συνοψίζοντας να υπενθυμίσω τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης στην περίπτωση COVID-19 και ΣΔ:
• Ο άριστος γλυκαιμικός έλεγχος μπορεί να μειώσει την πιθανότητα δυσμενούς έκβασης
• Χρήση συστημάτων συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης και επίτευξη χρόνου εντός στόχου-TIR 70-180 mg/dl.
• Καλή ρύθμιση συννοσηροτήτων (συνέχιση λήψης αντιϋπερτασικών, στατινών, αντιαιμοπεταλιακών κα) για την αποφυγή επιπλοκών και σοβαρής νόσου
• Εμβολιασμός έναντι της COVID-19 αλλά και έναντι της εποχιακής γρίππης και του πνευμονιοκόκκου αλλά και της Ηπατίτιδος
• Τήρηση των μέτρων πρόληψης και αποφυγής έκθεσης στον SARS-CoV-2 ακόμα και μετά των εμβολιασμό
• Σε ασθενείς με ΣΔ και COVID-19 χρειάζεται τακτική ενημέρωση και επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, συχνός έλεγχος της γλυκόζης για αποφυγή υπεργλυκαιμίας και έλεγχος των κετονών αίματος στον Τ1ΣΔ για την έγκαιρη αναγνώριση της Διαβητικής Κετοξέωσης.