12.9 C
Corfu
Παρασκευή, 1 Μαΐου, 2026

“Το παιδί μου τραυλίζει! Μπορώ να το βοηθήσω;”

Γράφει η Αναστασία ΚωνστάντηΛογοθεραπεύτρια

Ο τραυλισμός είναι η διαταραχή της φυσιολογικής ροής της ομιλίας του ατόμου. Τα βασικά χαρακτηριστικά του τραυλισμού είναι:

  • Επαναλήψεις μεμονωμένων φθόγγων, συλλαβών και λέξεων (παραδείγματος χάριν: “ε-ε-ε-ε”, “πα-πα-πα”, “πάρε- πάρε”)
  • Μπλοκαρίσματα ή παύσεις (όπως: “ φέρε μου………νέρο”)
  • Ατελείς φράσεις (όπως: “σήμερα στο σχολείο…”)
  • Aνέβασμα της έντασης και του τόνου της φωνής
  • Αναθεωρήσεις
  • Αρρυθμία στον λόγο

Τα συμπτώματα του τραυλισμού σε ένα παιδί συνήθως εμφανίζονται μεταξύ του 2ου και του 5ου έτους της ηλικίας, χωρίς φυσικά να αποκλείεται το ενδεχόμενο να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή της παιδικής ηλικίας. Η αναλογία εμφάνισης μεταξύ αγοριών και κοριτσιών είναι 4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Επίσης, είναι 3 φορές συχνότερος σε οικογένειες με ανάλογο περιστατικό.

Ο τραυλισμός μπορεί να έχει πολλαπλές αιτιολογίες. Συχνά ευθύνεται σε ψυχολογικά αίτια (ψυχογενής τραυλισμός), σε νευρολογικά και σε κληρονομικά. Οι επιπτώσεις του τραυλισμού στην γενικότερη ψυχολογική κατάσταση, στην αυτοεκτίμηση, στις διαπροσωπικές σχέσεις στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον αλλά  και στη γενικότερη λειτουργικότητα του παιδιού, καταδεικνύουν την σημαντικότητα της έγκαιρης παρέμβασης από ειδικό.

Ο λογοθεραπευτής θα αξιολογήσει το είδος του τραυλισμού και θα οργανώσει το κατάλληλο πρόγραμμα σχεδιασμένο στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Σπουδαίο ρόλο στην θεραπευτική διαδικασία έχει και η οικογένεια για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθηθούν οι οδηγίες που θα δώσει ο ειδικός στο σπίτι αλλά και στο σχολείο.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαίρετε! Ονομάζομαι Αναστασία Κωνστάντη και είμαι λογοθεραπεύτρια. Τα τελευταία πέντε χρόνια είμαι επιστημονική υπεύθυνη του σύγχρονου κέντρου λογοθεραπείας και ειδικής αγωγής «εξέλιξις», που βρίσκεται στο νησί μας την Κέρκυρα. Ασχολούμαι με διαταραχές λόγου, ομιλίας και φωνής σε παιδιά και σε ενήλικες. Έχω παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχω συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια.

——————————-

Για περισσότερα άρθρα στην κατηγορία ΠΑΙΔΙ, πατήστε ΕΔΩ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ