23.9 C
Corfu
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Γνωρίστε την Κ. Σκολαρίκη μετά το κορυφαίο επιστημονικό συνέδριο της Χαϊδελβέργης

Αποστολή στη Χαϊδελβέργη, του Γιώργου Καρουζάκη

Η πρόσφατη επίσκεψή μας στο 9ο Heidelberg Laureate Forum, στη συνάντηση βραβευμένων μαθηματικών και επιστημόνων πληροφορικής με νέους ερευνητές που γίνεται κάθε Σεπτέμβριο στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, είχαμε αρκετές απροσδόκητες συναντήσεις. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού το συνέδριο τιμούν κάθε χρόνο με τη συμμετοχή τους κορυφαίοι επιστήμονες των μαθηματικών και της επιστήμης των υπολογιστών, κάτοχοι βραβείων Abel, Fields Medal, ACM A.M. Turing, κ.ά.

Το πνεύμα του συνεδρίου, εκτός από τα πολύ σημαντικά θέματα που συζητούσαν καθημερινά οι εισηγητές στα πάνελ, έφερε τον απόηχο της ελευθερίας και της χαλαρότητας που χαρακτήριζε, μάλλον, τις πανεπιστημιουπόλεις της δεκαετίας του ’60. Σε μια βόλτα με ποταμόπλοιο στον ποταμό Νέκαρ, μπορούσες να εντοπίσεις στο κατάστρωμα του πλοίου έναν βραβευμένο επιστήμονα να ακούει με προσοχή τις απόψεις ενός μεταπτυχιακού φοιτητή, ενώ δίπλα του ένας εβδομηντάχρονος συνάδελφός του χόρευε με πάθος ροκ εν ρολ μαζί με φοιτητές και άλλους συνέδρους.

Σε αυτό το κλίμα εντοπίσαμε και τους νέους Έλληνες ερευνητές, που σπουδάζουν ή συνεχίζουν το ερευνητικό τους έργο σε μεγάλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τα 2 κορίτσια και τα 2 αγόρια από την Ελλάδα βρέθηκαν στη Χαϊδελβέργη ανάμεσα στους 200, αυστηρά επιλεγμένους, νέους ερευνητές από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Μέσα στο φορτωμένο πρόγραμμα των ημερών, βρήκαμε λίγο χρόνο για να συζητήσουμε μαζί τους. Να γνωρίσουμε καλύτερα τα νέα παιδιά που ξεκίνησαν από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (όλοι συμφωνούν ότι τους έδωσε αρκετά εφόδια) για να ανοίξουν τα φτερά τους στο απαιτητικό πεδίο της διεθνούς επιστημονικής έρευνας.

Η Κερκυραία Κωνσταντίνα Σκολαρίκη ξεκίνησε τις προπτυχιακές σπουδές της στο University of Surrey στην Αγγλία, ακολουθώντας τις Βιοϊατρικές επιστήμες, με ειδίκευση στη Νευροεπιστήμη. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πεδίο στο University of Edinburgh, στη Σκωτία.

«Μετά το μεταπτυχιακό έψαχνα ένα εργαστήριο για να κάνω το διδακτορικό μου», λέει στην κουβέντα μας. Και συμπληρώνει: «Το θέμα που με ενδιέφερε ήταν η έρευνα σχετικά με το μετατραυματικό στρες (PTSD). Είχα ήδη γνωρίσει και συνεργαστεί με τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Βλάμο, ο οποίος διευθύνει ένα αξιολογότατο εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiΗΕΛab) με σπουδαίες συνεργασίες τόσο στον Ευρωπαϊκό χώρο όσο και στην Αμερική. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό για μένα ήταν μια πρόκληση».

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα ολοκλήρωσε επίσης ένα δεύτερο μεταπτυχιακό, με τίτλο «Ψηφιακές Εφαρμογές και Καινοτομία» και ξεκίνησε το διδακτορικό της στη Νευροπληροφορική. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός μαθηματικού μοντέλου που παρέχει ποιοτικά αποτελέσματα από μεγάλα δεδομένα (big data). Το μοντέλο χρησιμοποιεί χρονικά εξαρτώμενα δεδομένα προκειμένου να συσχετίσει διάφορες παραμέτρους που θα επιτρέψουν την πρόβλεψη της ανάπτυξης του μετατραυματικού στρες.

Έχοντας την εμπειρία των σπουδών στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, η συνομιλήτριά μας σημειώνει ότι «οι γνώσεις και ο όγκος πληροφοριών που προσφέρουν στους φοιτητές τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι τρομερά εξελιγμένος. Επίσης, οι Έλληνες συνάδελφοι με τους οποίους έχω συνεργαστεί έχουν μια ικανότητα να λύνουν προβλήματα και να σκέφτονται εκτός πλαισίου, κάτι που δε συνάντησα συχνά στο εξωτερικό. Από την άλλη μεριά», συνεχίζει, «υστερούμε λίγο στον τομέα της οργάνωσης αλλά και της επαγγελματικής αποκατάστασης».

Στους μακροπρόθεσμους στόχους της είναι πάντως, η παραμονή της στην Ελλάδα, στην οποία εκτιμά το ζεστό και δημιουργικό κλίμα συνεργασίας τόσο με Έλληνες επιστήμονες που κάνουν έρευνα στην Ελλάδα όσο και με Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.

«Πιστεύω πως στην Ελλάδα υπάρχει διάθεση για σκληρή δουλειά και η έρευνα έχει τη δυνατότητα να πάει πολύ μπροστά. Είμαι υπότροφος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και σε συζητήσεις με άλλους συναδέλφους, βλέπουμε από πρώτο χέρι αυτή τη θέληση. Πιστεύω ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα πηγαίνουμε μόνο μπροστά. Πιστέψτε με, υπάρχουν πολλά λαμπρά και εργατικά μυαλά που κάνουν έρευνα στην Ελλάδα».

Διαβάστε ΕΔΩ στο Θαλής+Φίλοι τη συνέχεια της συζήτησης με τους υπόλοιπους 3 Έλληνες ερευνητές στο κορυφαίο επιστημονικό συνέδριο της Χαϊδελβέργης.

Διαβάστε επίσης:

Η Κωνσταντίνα Σκολαρίκη επιλέχθηκε για το επιστημονικό Forum της Χαϊδελβέργης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ