17.9 C
Corfu
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

“Εν Εκκλησίαις- ιστορικοί ναοί της πόλεως Κερκύρας” – Η νέα έκδοση της Μητρόπολης Κερκύρας

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ενθρόνιση στην Κέρκυρα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας προχώρησε στην έκδοση ενός καλαίσθητου τόμου με τίτλο “Εν Εκκλησίας”.

Ο τόμος περιλαμβάνει την παρουσίαση της ιστορίας και των θησαυρών 13 ιστορικών ναών της Πόλης της Κερκύρας (Μητροπολιτικός Ναός Υ.Θ. Σηλαιωτίσσης, Άγιος Αντώνιος, Άγιος Βασίλειος, Άγιος Ελευθέριος, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Νικόλαος Γερόντων, Παναγία των Ξένων, Άγιοι Πάντες, Αγία Παρασκευή, Αγία Σοφία, Τρεις Μάρτυρες, Αγία Τριάδα Γαρίτσας, Άγιοι Ιάσων και Σωσίπατρος), όπως επίσης και μικρές μελέτες για την ίδρυση και λειτουργία των ναών και των κοινοτήτων που τους συντηρούσαν στα χρόνια της Βενετοκρατίας, αλλά και της Αγγλοκρατίας.

Αξιοσημείωτη είναι η εξαιρετική φωτογραφική ανάδειξη των ναών, του χώρου τους, των εικόνων, της τέχνης, αλλά και η αποτύπωση μικρών στιγμών από τη συμμετοχή των ανθρώπων στην εκκλησιαστική ζωή στις μέρες μας, με την ευαίσθητη και εμπνευσμένη συνδρομή του καλλιτέχνη φωτογράφου Δημήτρη Ταλιάνη. Η Ιερά Μητρόπολη συνεργάζεται για τέταρτη φορά με το φωτογράφο. Προηγήθηκαν οι εκδόσεις “Άγιος Σπυρίδων-ο Ναός και η λατρεία του στην Κέρκυρα”, “Πάσχα στην Κέρκυρα” και “Μοναστήρια της Κέρκυρας”.

Με ενδιαφέρον αυτός που θα ξεφυλλίσει τον τόμο θα διαπιστώσει τόσο τον πλούτο της τέχνης και της παράδοσης του νησιού, όπως επίσης και ότι οι ναοί δεν είναι μουσεία, όπως δυστυχώς αντιμετωπίζονται από την επίσημη αντίληψη, πολιτική και αρχαιολογική, αλλά ζωντανοί χώροι, στους οποίους και η λατρεία της Εκκλησίας τελείται αδιαλείπτως και οι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο και συντηρούν τις προσπάθειες διατήρησης και ανάδειξης ενός ξεχωριστού τμήματος της Κερκυραϊκής ιστορίας, όπου διασώθηκε η ελληνορθόδοξη ταυτότητα, μαζί με την επτανησιακή ιδιαιτερότητα.

Στον τόμο γράφουν οι Δρ. Σπυρίδων Καρύδης, Δρ. Δημήτρης Μεταλληνός, Κ. Θύμης, π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, π. Νικόλαος Μοναστηριώτης, π. Γεώργιος Μπογδάνος, π. Αντώνιος Σουέρεφ, π. Δημήτριος Κοσκινάς, π. Αθανάσιος Κοκκινόπουλος, π. Γεώργιος Βλάχος, π. Δημήτριος Κουλούρης. Περιλαμβάνεται χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τον τόμο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, στην ποιμαντορία του οποίου πολλοί εκ των ναών αυτών συντηρήθηκαν και ανακαινίστηκαν. Και είναι χαρακτηριστικά τα όσα καταγράφει:

“Οι Ιεροί Ναοί μας τους οποίους προβάλλει η παρούσα έκδοσις είναι το καύχημα της Κέρκυρας και μαρτυρούν τη διαχρονική λαϊκή ευσέβεια και ταυτόχρονα, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, εικαστική και πολιτισμική μας παράδοση.  

Στα 20 χρόνια της Αρχιερατικής μου διακονίας, παρά το γεγονός ότι προέρχομαι από έναν άλλο τόπο, προσπάθησα να ενσωματωθώ στην τοπική κοινωνία και τα εκκλησιαστικά δρώμενα και την παράδοση. Θέλω να πιστεύω ότι η προσπάθειά μου αυτή υπήρξε επιτυχής.  

Οι Ιερές Ακολουθίες με την ιδιαιτερότητά τους αλλά και το λειτουργικό τους τυπικό σε όλους αυτούς τους Ιερούς Ναούς μου έδιναν τη δυνατότητα πάντοτε, όπως και τώρα, να βλέπω νοερά τη διαχρονική παρουσία παλαιών συλλειτουργών ιεραρχών και ιερέων να λειτουργούν το Ιερό Μυστήριο της σωτηρίας, στο οποίο αναλώθηκα. 

Θέλω, λοιπόν, να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες του παρόντος τόμου να οικοδομηθούν πνευματικά, να γνωρίσουν την παράδοση, την ιστορία, την τέχνη, την ιδιαίτερη θρησκευτική και εκκλησιαστική έκφραση του τόπου μας και πιστεύω πως, στη μεγάλη αλυσίδα της αποστολικής διαδοχής και οι επόμενοι θα βαδίσουν με τη χάρι του Κυρίου μας σε αυτά που μας χάρισαν και μας κληροδότησαν οι παλαιότεροι”.

Ο τόμος διατίθεται από το βιβλιοπωλείο ΘΑΒΩΡ (Νικηφόρου Θεοτόκη 35, τηλ. 26610 39501).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ