12.9 C
Corfu
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

1 Κερκυραίος και 3 Πατρινοί κέρδισαν αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Η Ελλάδα αναδείχθηκε 1η δύναμη στη ρομποτική πανευρωπαϊκά και 4η παγκοσμίως για το 2022 ανάμεσα σε 73 χώρες.

1 Κερκυραίος και 3 Πατρινοί κατέκτησαν τη 2η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022 (WRO 2022), που πραγματοποιήθηκε στο Dortmund, της Γερμανίας στις 17-19 Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι Robocores, δηλαδή η Αλίκη Ράγκου, ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης, ο Γιάννης Ράγκος και ο προπονητής τους, ο Κερκυραίος Σπύρος Τσουκαλάς, ανέβασαν την ελληνική σημαία στο βάθρο, κατακτώντας το μοναδικό μετάλλιο για τη χώρα μας στη διοργάνωση.

Η Ελλάδα αναδείχθηκε 1η δύναμη στη ρομποτική πανευρωπαϊκά και 4η παγκοσμίως για το 2022 ανάμεσα σε 73 χώρες, με αρκετές ελληνικές ομάδες να βρίσκονται εντός της πρώτης οκτάδας.

Όπως σημείωσε ο Κωνσταντίνος, ο μηχανικός της ομάδας: «Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες και δυσλειτουργίες, ακόμα και της τελευταίας στιγμής, αλλά καταφέραμε να βρούμε λύσεις και τελικά να πετύχουμε το στόχο μας. Η πιο έντονη στιγμή μας εκεί, ήταν πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η αγωνία είχε φτάσει στα ύψη! Με το που ακούσαμε το όνομα της ομάδας μας, είδαμε μήνες δουλειάς να μετατρέπονται σε συναισθήματα. Η χαρά, η ανακούφιση και η περηφάνια μας δεν κρύβονταν».

Ο προπονητής των Robocores, ο Σπύρος Τσουκαλάς δήλωσε: “Τα δάκρυα χαράς είναι κάτι που δεν ήξερα μέχρι το Σάββατο. Τα 3 “μωρά” μου, μου έκαναν δώρο την πιο όμορφη εμπειρία που θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Πήραμε την 2η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής!!! Είμαι ευγνώμων για την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. Τιμή μου που είμαι συμπαίκτης, μέντορας και φίλος τους ενώ μεγαλώνουμε μαζί. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος για όσα καταφέραμε. Μαζί στο άπειρο και ακόμα παραπέρα”!!!

Το project που έφερε στους Robocores το αργυρό μετάλλιο

Η ομάδα παρουσίασε στο διαγωνισμό το Pop2See, ένα σύστημα συσκευών που διευκολύνει την ένταξη των τυφλών μαθητών στα γενικά σχολεία και πανεπιστήμια, αναβαθμίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ του εκπαιδευτικού και του τυφλού μαθητή και προσφέρει αυτονομία και ανεξαρτητοποίηση.

Όπως δηλώνει η Αλίκη, το επιχειρηματικό μυαλό της ομάδας: «Αναγνωρίσαμε ένα σοβαρό πρόβλημα και αποφασίσαμε να το λύσουμε! Ο διαγωνισμός αυτός ήταν μόνο η αρχή, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αλλάξουμε τις ζωές των τυφλών μαθητών».

Ανεκτίμητη ήταν και η συνεισφορά της Μαρίνας Τριανταφυλλίδη, εκπροσώπου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδος, η οποία συνόδευσε την ομάδα στη Γερμανία, δοκιμάζοντας τις συσκευές τους και μιλώντας με τους κριτές για την εμπειρία της ως μαθήτρια με απώλεια όρασης.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν και οι μέντορες της ομάδας, Ιωάννης Ε. Κοσμαδάκης, co-founder της startup Fisea, Δημήτρης Τσαπλαρής, μέλος της startup Kytion Robotics, καθώς και η Τζίλντα Μαζαράκη, Social Media Manager και η Ambassador της ομάδας, Άννα Μπαλάν, Tik Tok influencer.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ομάδα είχε διακριθεί και στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων που διεξήχθη από το Υπουργείο Παιδείας και ταξίδεψε στην Ολλανδία για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 33ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Νέων Επιστημόνων 2022 (EUCYS 2022) μαζί με άλλες 2 ελληνικές ομάδες.

Η τεχνολογική πρωτοβουλία της ομάδας, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα, καθώς και της γενικής γραμματείας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πηγή: medlabnews.gr

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2022/11/treis-patrinoi-kai-enas-kerkuraios-kerdisan-arguro-metallio-stin-pagkosmia-olympiada-rompotikis.html#ixzz7otPEqzcYΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ