Ο Αντώνης Χονδρογιάννης μέσα από το άρθρο του, μας ενημερώνει με λεπτομέρειες για τις αλλαγές που ισχύουν πλέον στις ενεργειακές ετικέτες των ηλεκτρικών συσκευών.
«Η αρχική ενεργειακή ετικέτα υπήρξε εξαιρετικά πετυχημένη, και βοήθησε τα νοικοκυριά στην Ευρώπη να εξοικονομήσουν, κατά μέσο όρο, αρκετές εκατοντάδες ευρώ κάθε έτος, ενώ ώθησε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην έρευνα και την καινοτομία. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, πάνω από το 90% των προϊόντων εντασσόταν στις κατηγορίες A+, A++ ή A+++. Το νέο σύστημα θα είναι πιο σαφές για τους καταναλωτές και τις καταναλώτριες και θα εγγυάται τη συνεχή καινοτομία εκ μέρους των επιχειρήσεων και τη δημιουργία ακόμα πιο αποδοτικών προϊόντων. Αυτό θα μας βοηθήσει επίσης να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».
Κάντρι Σίμσον – Eπίτροπος Ενέργειας
Από την 1η Μαρτίου 2021 υιοθετείται η νέα ενεργειακή ετικέτα στις ηλεκτρικές συσκευές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναμόρφωση της σήμανσης κρίνεται αναγκαία, καθώς η ισχύουσα κατάταξη προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές.
Αυτό γίνεται γιατί στις ανώτερες κατηγορίες Α+, Α++ και Α+++, συνωστίζονται πολλές συσκευές, σε αντίθεση με τις κατώτερες κατηγορίες οι οποίες είναι άδειες, αφού οι πιο ενεργοβόρες συσκευές έχουν πλέον απαγορευτεί στην αγορά.
Καθώς με βάση την τρέχουσα κλίμακα όλο και περισσότερα προϊόντα επιτυγχάνουν βαθμολογίες A+, A++ ή A+++, η σημαντικότερη αλλαγή είναι η επιστροφή σε μια απλούστερη κλίμακα, από το A έως το G.
Η κλίμακα αυτή είναι αυστηρότερη και σχεδιασμένη έτσι ώστε λίγα μόνο προϊόντα να μπορούν αρχικά να συγκεντρώσουν βαθμολογία «Α» έτσι μένει χώρος ώστε να συμπεριληφθούν πιο αποδοτικά προϊόντα στο μέλλον.
Τα ενεργειακώς αποδοτικότερα προϊόντα που διατίθενται σήμερα στην αγορά θα φέρουν πλέον την ένδειξη «B», «C» ή «D». Στις ετικέτες θα συμπεριληφθούν ορισμένα νέα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδέσμου QR προς μια πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων, η οποία θα επιτρέπει στους καταναλωτές να βρίσκουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το προϊόν.
Από την 1 Μαρτίου θα τεθούν επίσης σε ισχύ ορισμένοι κανόνες «οικολογικού σχεδιασμού» — ιδίως όσον αφορά τη δυνατότητα επισκευής και την υποχρέωση των κατασκευαστών να διατηρούν τα διαθέσιμα ανταλλακτικά επί μια σειρά ετών μετά την τελευταία διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά.
Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου και δείτε αναλυτικά, απαντήσεις και εικόνες, για το τι ισχύει πλέον μετά την αναμόρφωση της σήμανσης στις ενεργειακές ετικέτες των ηλεκτρικών συσκευών.
