20.9 C
Corfu
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

«Το πεπρωμένο στο αφηγηματικό έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη» στην Αναγνωστική

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών της για τη συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872-1923), σας προσκαλεί στην...

Σε λειτουργία ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών στο Δήμο Κ. Κέρκυρας

Στο ∆ήµο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, λειτουργεί  Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, θυμάτων έμφυλης βίας/ή και πολλαπλών διακρίσεων και των παιδιών τους. Ο Ξενώνας λειτουργεί µε χρηµατοδότηση...

Σύσκεψη για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Κέρκυρα

Η δημιουργία Κέντρων Καινοτομίας με έδρα την Κέρκυρα για την Α’ θμια και Β’ θμια εκπαίδευση της Π.Ι.Ν. ήταν το αντικείμενο σύσκεψης εργασίας που...

Ο “Χονδρογιάννης Ηλεκτρικά” είναι online στο chondrogiannis.gr

Από το 1975 είναι ο άνθρωπος δίπλα μας. Τους γνωρίζουμε, μας γνωρίζουν. Τους εμπιστευόμαστε, μας σέβονται. Η εταιρεία "Χονδρογιάννης Ηλεκτρικά", παρέχει όλες εκείνες τις υπηρεσίες...

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κέρκυρα με έμφαση στον πολιτισμό

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023 πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κέρκυρα, την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Επισκέφθηκε χώρους πολιτισμού και τουριστικές υποδομές που συμβάλλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση και ανάδειξη της Κέρκυρας ως προορισμού για επισκέπτες αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εξελισσόμενο έργο της αποκατάστασης της ιστορικής Villa Rossa, αλλά και στο μεγάλο αναπτυξιακό έργο της κατασκευής του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στο Καφέ Γυαλί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας, περπάτησε στην Παλιά Πόλη, επισκέφθηκε την Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, προσκύνησε στον Άγιο Σπυρίδωνα ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Μουσείο Καποδίστρια.

Επίσκεψη στη Villa Rossa

Πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού η Villa Rossa, εμβληματικό αρχοντικό του 19ου αιώνα που πλέον αποκαθίσταται μέσω της διάσωσης του κτιριακού συγκροτήματος, της αναβάθμισης της λειτουργικότητάς του και της εγκατάστασης σύγχρονου-βιοκλιματικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Η Villa Rossa, που κατασκευάστηκε το 1864 κι επεκτάθηκε το 1912, έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το συγκρότημα και ο εξωτερικός χώρος του θα αξιοποιηθούν ως χώρος πολιτισμού και εκθέσεων.

Παλιά Πόλη

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στην Παλιά Πόλη, συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες, καθώς και με τουρίστες, ενώ άναψε και ένα κερί στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη

Τη Δημοτική Πινακοθήκη επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  συνοδευόμενος από τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου. Η συγκεκριμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού εντάχθηκε στο πρόγραμμά του στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» καθώς στην Πινακοθήκη εκτίθεται μοναδικό χειρόγραφο μελοποίησής του από το Νικόλαο-Χαλικιόπουλο Μάντζαρο στο πλαίσιο της έκθεσης «Στην Ηχώ του Αγώνα».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τη Δήμαρχο και για μια σειρά από σημαντικά έργα που φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά για την εξέλιξη της τέχνης στην Κέρκυρα από τον 16ο έως το τέλος σχεδόν του 20ου αι.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε τη Δημοτική Πινακοθήκη για την προσφορά της στην πολιτιστική ζωή της Κέρκυρας κι ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας. Η Δήμαρχος Κέρκυρας ανέφερε ότι η Δημοτική Πινακοθήκη είναι ένας «θησαυρός πολιτισμού» που αξίζει να γίνει περισσότερο γνωστή και να εκτιμηθεί από το ευρύτερο κοινό. «Είμαστε περήφανοι για το ρόλο που διαδραματίζει η Δημοτική μας Πινακοθήκη στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην προώθηση της καλλιτεχνικής έκφρασης», είπε η Μ. Υδραίου.

Τουριστικό Καταφύγιο Σκαφών Αναψυχής στη Σπηλιά

Ο Πρωθυπουργός μετέβη και στο Τουριστικό Καταφύγιο Σκαφών Αναψυχής στη Σπηλιά, συνοδευόμενος από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, όπου ενημερώθηκε για τα λιμενικά έργα που είναι σε εξέλιξη και συνομίλησε με εργαζόμενους.

Στο σημείο θα διαμορφωθεί μία σύγχρονη υποδομή που θα διαθέτει 80 θέσεις ελλιμενισμού για την εξυπηρέτηση σκαφών έως 25 μέτρων και των πληρωμάτων, με άμεση και εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο της Πόλης.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη σημείων ελλιμενισμού που θα μπορούν να υποδεχτούν σκάφη αναψυχής και να αξιοποιήσουν αφενός την ισχυρή τουριστική δυναμική των Επτανήσων αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει το Ιόνιο ως πεδίο θαλάσσιου τουρισμού, μετατρέποντας την Κέρκυρα σε κεντρικό πόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσκεψη στο Μουσείο Καποδίστρια

Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μουσείο Καποδίστρια τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Καποδίστρια, Θανάσης Μάκρης και ο Γραμματέας-Ταμίας του ΔΣ, Σπύρος Παδοβάς.

Στο Μουσείο, που στεγάζεται στο ιστορικό εξοχικό της οικογένειας του Καποδίστρια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε εκθέματα που εξιστορούν τη διαδρομή του πρώτου κυβερνήτη του ελεύθερου ελληνικού κράτους, από τα παιδικά του χρόνια στην Κέρκυρα και την ανάπτυξη της πολιτικής του δράσης έως τη δολοφονία του στο Ναύπλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης περιηγήθηκε στους χώρους του Μουσείου και ξεναγήθηκε στη μόνιμη έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια από τον διευθυντή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, ιστορικό-συνεργάτη του Μουσείου, Δημήτρη Ζυμάρη. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Μουσείου, κ. Μακρής, προσέφερε στον Πρωθυπουργό το Μετάλλιο του Μουσείου Καποδίστρια κι εκδόσεις του Μουσείου και της Κέρκυρας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου:

“Ένα μουσείο κόσμημα παρακαταθήκη στην ιστορία ενός σπουδαίου πολιτικού που έδωσε τη ζωή του για να γίνει η Ελλάδα ευνομούμενο κράτος”.

Αρχαιολογικό Μουσείο και παρουσίαση του master plan για το Παλαιό και το Νέο Φρούριο

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, όπου παρακολούθησε την παρουσίαση του διαχειριστικού σχεδίου (master plan) για το Παλαιό και το Νέο Φρούριο του νησιού. Τα μνημεία συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα σωζόμενα έργα ενετικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, με μεταγενέστερες βρετανικές παρεμβάσεις και καθιστούν την Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας έναν από τους σημαντικότερους ιστορικούς οχυρωμένους οικισμούς της Μεσογείου. Τα 2 πρώτα έργα, που θεωρούνται τα πιο επείγοντα βάσει των μελετών, έχουν ήδη δρομολογηθεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Βλέπετε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε μια σειρά από δράσεις που καλύπτουν ολόκληρη την Περιφέρεια. Το λέω αυτό διότι πρέπει εδώ να γκρεμίσουμε και κάποιους μύθους οι οποίοι καλλιεργούνται, ότι δήθεν το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά μόνο κάποιους μεγάλους και ισχυρούς.

Βλέπετε το αποτύπωμά του κι εδώ στην Κέρκυρα. Και είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε και άλλους πρόσθετους πόρους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Διότι η προστασία μιας τόσο πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μιας Πόλης που αποτέλεσε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που έρχεται ουσιαστικά από το βάθος των αιώνων, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ούτε είναι μια φτηνή υπόθεση.

Απαιτεί σημαντικούς πόρους οι οποίοι πρέπει να κινητοποιηθούν, οι οποίοι όμως πόροι είναι αυτοί που θα επιτρέψουν με τη σειρά τους στην Κέρκυρα να συνεχίσει να είναι ένας μοναδικός προορισμός επισκεπτών και φυσικά με αυτό τον τρόπο να τροφοδοτεί σημαντικά την τοπική οικονομία», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ανάδειξη και προστασία όλης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας»

«Η Κέρκυρα, είναι ένα μοναδικό ζωντανό μνημείο πολιτισμού και ταυτόχρονα έχει και την ιδιαιτερότητα, το προνόμιο, να είναι χαρακτηρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού από την UNESCO από το 2007.

Η ανάδειξη και η προστασία όλης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, όχι μόνον των 2 Φρουρίων, αποτελεί ένα κοινό στόχο, το οποίον μοιραζόμαστε ως Κυβέρνηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ και Α΄ βαθμού, με την Περιφέρεια και με το Δήμο.

Χαίρομαι που σήμερα έχουμε πια στα χέρια μας ένα εργαλείο, μία πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη ανάδειξης και προστασίας των 2 Φρουρίων, η οποία, ταυτόχρονα όμως, μας υποχρεώνει να ξανασκεφτούμε συνολικά τον τρόπο με τον οποίον θα προστατεύσουμε όλη την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας.

Η οποία από μόνη της αποτελεί έναν μεγάλο μαγνήτη επισκεπτών, μια μεγάλη πηγή πλούτου για το νησί, γεννά όμως και η ανάγκη προστασίας της και μια σειρά από υποχρεώσεις από πλευράς της Πολιτείας, αλλά από πλευράς και όλων των εμπλεκόμενων στην Παλιά Πόλη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτό απαιτεί σημαντικούς πόρους -κάποιοι θα διατεθούν από την Κεντρική Κυβέρνηση, κάποιοι θα διατεθούν από την Περιφέρεια, κάποιοι θα διατεθούν από τους Δήμους- ενδεχομένως να απαιτεί και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα πρέπει να τα σκεφτούμε κοιτάζοντας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.

Αλλά κυρίως αυτό το οποίο απαιτεί, είναι μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Προσβλέπω στην ενεργή επαναλειτουργία του Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης, διότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι ήδη με προκλήσεις οι οποίες δεν μπορούν να μετατεθούν αόριστα στο μέλλον.

Ο υπερτουρισμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τον υπερτουρισμό, είναι μία πραγματικότητα. Η ίδια πηγή εσόδων για το νησί ταυτόχρονα μπορεί να πριονίσει το κλαδί πάνω στο οποίο όλοι καθόμαστε. Θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις και φυσικά είναι καλό αυτές οι αποφάσεις να ληφθούν με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κύριοι στόχοι του σχεδίου είναι η προστασία, αποκατάσταση και συντήρηση των 2 Φρουρίων, με ταυτόχρονη ανάδειξη και προβολή του χαρακτήρα τους. Προβλέπεται παράλληλα η βελτίωση των υποδομών τους και της προσβασιμότητας σε αυτά, ενώ κεντρικό μέλημα είναι η αρμονική συνύπαρξη των Φρουρίων με τον αστικό ιστό της Παλαιάς Πόλης, του οποίου αποτελούν μέρος, ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για το έργο διαμόρφωσης προσβάσεων για άτομα με αναπηρία σε σημεία του Παλαιού Φρουρίου και της Παλαιάς Πόλης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, στο πλαίσιο του οποίου το Αρχαιολογικό Μουσείο επιπρόσθετα θα προσφέρει ψηφιακές εφαρμογές περιήγησης για ΑΜΕΑ.

O Πρωθυπουργός το μεσημέρι παρέστη και μίλησε στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα Ιόνια Νησιά του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 260 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ το απόγευμα πραγματοποίησε ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Το πεπρωμένο στο αφηγηματικό έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη» στην Αναγνωστική

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών της για τη συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872-1923), σας προσκαλεί στην...

Σε λειτουργία ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών στο Δήμο Κ. Κέρκυρας

Στο ∆ήµο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, λειτουργεί  Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, θυμάτων έμφυλης βίας/ή και πολλαπλών διακρίσεων και των παιδιών τους. Ο Ξενώνας λειτουργεί µε χρηµατοδότηση...

Σύσκεψη για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Κέρκυρα

Η δημιουργία Κέντρων Καινοτομίας με έδρα την Κέρκυρα για την Α’ θμια και Β’ θμια εκπαίδευση της Π.Ι.Ν. ήταν το αντικείμενο σύσκεψης εργασίας που...

Ο “Χονδρογιάννης Ηλεκτρικά” είναι online στο chondrogiannis.gr

Από το 1975 είναι ο άνθρωπος δίπλα μας. Τους γνωρίζουμε, μας γνωρίζουν. Τους εμπιστευόμαστε, μας σέβονται. Η εταιρεία "Χονδρογιάννης Ηλεκτρικά", παρέχει όλες εκείνες τις υπηρεσίες...

infoDATA: Μας αρέσει όταν μας αποκαλούν “Εργαλείο των επιχειρήσεων”

Η infoDATA ιδρύθηκε το 2004 από τον Άκη Μεσσιάν, με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών πληροφορικής για χώρους Τουρισμού και Μαζικής εστίασης, την παροχή...