Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης: “Άφθαρτος Λόγος: Κωνσταντίνος Θεοτόκης και η διαχρονική παγκοσμιότητα ενός χώρου”. Την έκθεση διοργανώνει η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο και θα διαρκέσει μέχρι την 28η Δεκεμβρίου 2023, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα, καθώς μάλιστα το έτος 2023 έχει θεωρηθεί ως «Έτος Κωνσταντίνου Θεοτόκη».
Συνδιοργανωτές είναι η Εφορία Αρχαιοτήτων Κερκύρας (Υπουργείο Πολιτισμού), η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Τη μουσειολογική πρόταση–σχεδιασμό και τη γενική επιμέλεια της έκθεσης είχε ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Κώστας Σουέρεφ, ο οποίος συνεργάστηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κερκύρας και με την Προϊσταμένη της, Τένια Ρηγάκου, με τη Διευθύντρια των Αρχείων Κερκύρας των Γ.Α.Κ. Σοφία-Αικατερίνη Πανταζή και με την Επιμελήτρια του Παραρτήματος Κερκύρας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Παπασωτηρίου.
Συνεργασία υπήρξε με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο–Σχολή Μουσικής και Οπτικο-ακουστικών Τεχνών, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, καθώς και με την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και με τον Πρόεδρό της Μιχαήλ-Άγγελο Βραδή.
Την έρευνα των κειμένων πραγματοποίησαν οι Νικολαΐς Πέννα, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, Σοφία-Αικατερίνη Πανταζή, Διευθύντρια των Γ.Α.Κ.-Αρχείων Κερκύρας, Μαρίνα Παπασωτηρίου, Επιμελήτρια του Παραρτήματος Κερκύρας της Εθνικής Πινακοθήκης, Ναυσικά-Μαρία Φρόνιμου, Επιμελήτρια του Μουσείου Σολωμού Κερκύρας και ο Αρχειονόμος Δημήτριος-Στυλιανός Σκλαβενίτης.
Την παραγωγή βίντεο πραγματοποίησε ο Ιάκωβος Παναγόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο Παναγιώτης Τσιγκούλης, φωτογράφος, οπερατέρ.
Την παραγωγή Ηχοτοπίου πραγματοποίησαν οι Απόστολος Λουφόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και Θανάσης Επιτήδειος, Sound Designer.
Τη μουσειογραφική επιμέλεια ανέλαβαν οι Σοφία-Αικατερίνη Πανταζή, Σοφία Πάσχου, διδάσκουσα του Ιονίου Πανεπιστημίου και Σταμάτης
Χονδρογιάννης, αρχιτέκτων μηχανικός και τη μουσειογραφική εφαρμογή οι Μαρία Μουζακίτη, Αρχειονόμος Γ.Α.Κ. Νομού Κερκύρας, Ελένη Χριστογιάννη, Αρχειονόμος Γ.Α.Κ. Νομού Κερκύρας, Ελένη Χονδρογιάννη και Παναγιώτης Βρυώνης, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών.
Τη φωτογραφική τεκμηρίωση πραγματοποίησε η γραφίστρια Ελβίρα Μεταλληνού, ενώ τη γραμματειακή μέριμνα ανέλαβε ο Δημήτρης Κονιδάρης, Γ.Γ. της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και η Επιμελήτρια του Μουσείου Σολωμού Ναυσικά-Μαρία Φρόνιμου.
Με τεκμήρια των συλλογών τους συνέβαλαν οι Γεώργιος Σ. Θεοτόκης, Δημήτριος Μ. Θεοτόκης, Φοίβος Βλάχος, Σπύρος Γαούτσης, Χρήστος Κορφιάτης, Μιχαήλ-Άγγελος Βραδής, Περικλής Παγκράτης, Ρένα Κρουαζιέ, Γεώργιος Σουρτζίνος, Αργυρώ Γρόλλιου-Γραμμένου.
Υποστηρικτές, το Επιμελητήριο Κερκύρας, Ηλεκτροσύνθεση Κερκύρας ΑΕ και SMK Group.
Τιμητικά προσκεκλημένος ήταν ο συγγενής του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, εκπαιδευτικός Δημήτριος Μάρκου Θεοτόκης.
Αρχικά τον λόγο έλαβε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τένια Ρηγάκου και στη συνέχεια κατά σειράν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλής Παγκράτης, ο Δημήτριος Θεοτόκης και ο Επιμελητής της έκθεσης Κώστας Σουέρεφ, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους και στο σκεπτικό τη έκθεσης.
Η εκδήλωση έκλεισε με ανάγνωση του διηγήματος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Αμάρτησε ;» από την ηθοποιό κ. Τόμπρου-Καφαράκη.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος ενδιαφερομένων, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κερκύρας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κέρκυρας Δημήτριος Μεταλληνός.