Σε μια, ανοιχτή για το Κερκυραϊκό κοινό, ημερίδα ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Αυγούστου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου Save Water που ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες. Η ομάδα έργου του Ιονίου Πανεπιστημίου παρουσίασε τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Τα εργαλεία αυτά είναι:
- Αισθητήρες χαμηλού κόστους για την παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης.
- Πληροφοριακό σύστημα για τη χρήση και διαχείριση του νερού.
- Εφαρμογή για έξυπνα κινητά που προωθεί τη συμμετοχή των πολιτών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η Δήμαρχος Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτριος Μεταλληνός και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υδάτων Ιονίου Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, Μιχάλης Λαγκαδάς. Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του έργου, δήλωσαν τη στήριξή τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε αυτό και σε μελλοντικά έργα.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια στρογγυλή τράπεζα στην οποία τέθηκαν τα προβλήματα και προτάθηκαν πιθανές λύσεις.
Το πρωτοποριακό αλλά και αναγκαίο για την Κέρκυρα έργο, υλοποιεί το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μοντελοποίησης του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Στο Save Water συμμετέχουν οι: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφερειακό Συμβούλιο Αυλώνα, Περιφερειακό Συμβούλιο Κορυτσάς, Περιβαλλοντικό Κέντρο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ΔΕΥΑ Κέρκυρας, ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, Επιτροπή Ερευνών Ιονίου Πανεπιστημίου, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Μηχανικών, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Έλεγχος Ρύπανσης, Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος και Επεξεργασίας Λυμάτων.
Το έργο “Βελτίωση της διαχείρισης και της υποδομής διάθεσης υδάτινων πόρων μέσω έξυπνων τεχνολογιών, πολιτικών και εργαλείων (SAVE WATER)”, υλοποιείται στο πλαίσιο του “Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020” (Interreg IPA CBC Programme Greece- Albania 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.