10.9 C
Corfu
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Η όπερα “Cavalleria Rusticana” στη “Σκαλινάδα” τ’ Αγιού από τον Πέτρο Γάλλια

Ένα από τα όνειρα του Πέτρου Γάλλια, ήταν να ανεβάσει μία από τις σημαντικότερες και πιο αγαπημένες όπερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, την “Cavalleria Rusticana” (“Καβαλερία Ρουστικάνα”) του Πιέτρο Μασκάνι.

Το μεγάλο αυτό όνειρο, θα πραγματοποιηθεί, χάρη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, υλοποιώντας σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Κερκύρας και τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας “San Giacomo”, το έργο “JUMP” του Ευρωπαϊκού προγράμματος “INTERREG V Ελλάδα – Ιταλία”.

Έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και την Εθνική Συμμετοχή των χωρών Ελλάδας και Ιταλίας και με τη συνεργασία των Comune Di Putignano, Regione Puglia, Città di Conversano, Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κέρκυρας.

Η παράσταση θα δοθεί (με ελεύθερη είσοδο) τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 στις 21.00, σε μια από τις ωραιότερες και πιο συναισθηματικά φορτισμένες γωνιές της Πόλης μας, τη “Σκαλινάδα” Του Αγίου μας, που είναι και το ιδανικό σκηνικό για την όπερά μας, που διαδραματίζεται έξω από την εκκλησία μιας πόλης της Σικελίας, μια Κυριακή του Πάσχα πρωί! 

Η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Γάλλια. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν η Βιολέτα Λούστα (Σαντούτσα), ο Άγγελος Σαμαρτζής (Τουρίντου), ο Παντελής Κοντός (Άλφιο), η Αγγελική Καθαρίου (Μάμα Λουτσία), η Μαρισία Παπαλεξίου (Λόλα), η Μαριέττα Σαββανή (Γυναίκα), ο Κωνσταντίνος Αργυρίου Ευαγγελούδης (Νέος) και χορωδοί της Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας “San Giacomo” (κάτοικοι της Σικελικής πόλης).

Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Κίμωνας Χυτήρης, τη διεύθυνση της χορωδίας ο Αντόν Ιβάνοφ, τη μουσική προετοιμασία των ρόλων έχει αναλάβει ο Μιχάλης Παπαπέτρου, τη φωνητική προετοιμασία της χορωδίας ο Αντρέας Γκούσης, την πιανιστική συνοδεία της χορωδίας η Μαριλένα Ελούλ και βοηθός σκηνοθέτη θα είναι η Μαρία Σουρβίνου.

Ειδικός σύμβουλος μουσικής ερμηνείας είναι ο Άρης Χριστοφέλλης.

Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η ARTE ATENE.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την Ευλογία και την πολύτιμη στήριξη:

Της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, της Ενορίας του Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού (Ντουόμο) και της Ενορίας της Ιεράς Καρδίας Του Ιησού (Κωτσέλα).

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, (Παλαιά) και τη Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος, για την αμέριστη βοήθειά τους, καθώς και τα επί της “Σκαλινάδας” και του παρακείμενου Πλακάδου του Αγίου καταστήματα, για την άψογη συνεργασία τους.

Περιμένουμε τον κόσμο του νησιού μας, να μοιραστούμε μαζί, τη μοναδική αυτή εμπειρία της όπερας, που αποτελεί αναπόσπαστο και ζωντανό μέρος της αστικής παράδοσης του τόπου μας.

“Καβαλερία Ρουστικάνα”

Στη σιωπή της νύχτας -της πιο βαθιάς νύχτας, εκείνης που έτοιμη είναι με μια ανάσα να ξημερώσει- ένας άντρας υμνεί μια γυναίκα. Τη γυναίκα ενός άλλου. Έτσι αρχίζει η ιστορία μας. Την χαραυγή μιας Κυριακής του Πάσχα.

Η φωνή του άντρα, άρωμα νυχτολούλουδου. Μεθυστικού. Ένα παράθυρο ανοίγει. Ένα λευκό χέρι αφήνει να πέσει ένα τριαντάφυλλο. Κόκκινο. Σαν αίμα. Εκείνος το σηκώνει. Τρόπαιο έρωτα απατηλού. Μια άλλη γυναίκα -η δική του γυναίκα- βλέπει. Μάρτυρας γίνεται της προδοσίας του. Μαχαιριά στα σωθικά της. Πόνος βουβός. Και πάλι σιωπή.

Τη χαραυγή ξυπνά η καμπάνα που σημάνει τον Όρθρο. Τον Αναστάσιμο. Χαράζει. Ο ουρανός ροδοπέταλο. Η μικρή πόλη ξυπνάει. Ξημερώνει. Κυριακή της Ανάστασης. Πάσχα Ιερό.

Οι κάτοικοι της μικρής πολιτείας ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησιάς. Λίγη ώρα μετά, η Αναστάσιμη πομπή. Θυμίαμα και ικεσία. Να ξορκιστούν τα ανθρώπινα. Να σβήσουν των ανθρώπων τα πάθη. Και ο Ύμνος δοξαστικός: Ο Ιησούς δεν είναι νεκρός. Ο Χριστός Ανέστη. Ο Ιησούς ολοζώντανος στρατεύει ανάμεσά μας.

Μετά η πομπή μπαίνει ξανά στην εκκλησιά. Μαζί και όλος ο κόσμος. Μέσα τα Ουράνια Αναστάσιμα. Απ’ έξω, τα γήινα πάθη. Η προδομένη γυναίκα. Την καρδιά της ματώνει η προδοσία. Η ζήλια την τρελαίνει. Το κλάμα της οπλίζει χέρι εκδίκησης. Ο προδομένος -άλλος- άντρας. Μετά τη Λειτουργία όλος ο κόσμος γιορτάζει με ένα ποτήρι κρασί. Τη Λαμπρή.

Το κακό όμως δεν αργεί. Το φονικό της τιμής θα συντελεστεί. Μάρτυρες όλοι του αρχέγονου δράματος. Δυο άντρες παλεύουν. Η ζωή που συντρίβεται. Το αίμα κυλά.

Μια μάνα σπαράζει. Μια Παναγία με άδεια αγκαλιά. Πιετά. Μια κραυγή. Και μετά σιωπή. Σπαραχτική. Και Απέραντη.

Αυτή είναι με δυο λόγια η ιστορία μας. Μια ιστορία έρωτα και προδοσίας. Το αίμα που τρελαίνει. Το πάθος. Η απιστία. Η ζήλια. Η εκδίκηση. Το αίμα που χύνεται. Το πένθος. Μια Κυριακή του Πάσχα. Ξημερώματα.

Πέτρος Γάλλιας

(Σεπτέμβριος 2023)

Διαβάστε επίσης:

Η Κέρκυρα του Πέτρου Γάλλια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ