19.9 C
Corfu
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Η Κέρκυρα της Μαριλένας Μάστορα

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q&A.

Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη

WHO IS WHO: Βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα της

Στη Γενική Κλινική δεσπόζει πάντα το πορτρέτο του πατέρα της Αλέξανδρου Μάστορα, οραματιστή χειρουργού ορθοπαιδικού και Δημάρχου Κερκυραίων.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα με οικογενειακή καταγωγή από το ακριτικό νησί των Οθωνών, μεγάλωσε και ανατράφηκε σε οικογένεια γιατρών, του χειρουργού ορθοπαιδικού και Δημάρχου Κερκυραίων Αλέξανδρου Μάστορα και της μικροβιολόγου Ευγενίας Μανιουδάκη–Μάστορα. Είναι παντρεμένη με το Χάρη Ζερβό κι έχουν ένα γιο τον Αλέξανδρο.

Οι σπουδές στην Ιατρική της Μπρέσια και του Μιλάνου

Μετά το Λύκειο Κερκύρας εγγράφηκε για σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου της Μπρέσια, μετά από επιτυχείς εξετάσεις και αποφοίτησε το 1993 από το Πανεπιστήµιο του Μιλάνου µε Άριστα κι έλαβε άδεια ασκήσεως της Ιατροχειρουργικής της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Για την εκπλήρωση της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου, την περίοδο 1994–1995,  εργάστηκε στο Χειρουργικό Τοµέα του Γενικού Νοσοκοµείου Κερκύρας.

Γνωρίζει σε άριστο επίπεδο Ιταλικά και Αγγλικά.

Από τις πρώτες γυναίκες χειρουργούς–ορθοπαιδικούς στην Ελλάδα

Εντάσσεται ως μία από τις πρώτες γυναίκες στην Ελλάδα με ειδικότητα χειρουργός–ορθοπαιδικός-τραυματολόγος. Την ειδικότητά της απέκτησε εργαζόμενη, την περίοδο 1996–1999, στη Χειρουργική και Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) και στη συνέχεια (1999-2002) στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ όπου το 2002, της απονεμήθηκε ο τίτλος ειδικότητας Ορθοπεδικής–Τραυµατολογίας. Ακόμη, και κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, εξειδικεύθηκε στη Χειρουργική Άκρας Χειρός, Παιδο-Ορθοπαιδική και τις αθλητικές κακώσεις.

Αμέσως στα βαθιά αναλαμβάνοντας τη Γενική Κλινική

Το 2002 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Ορθοπαιδικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Κερκύρας, την οποία ίδρυσε και λειτούργησε επί πολλά έτη ο πατέρας της Χειρουργός Ορθοπαιδικός Αλέξανδρος Μάστορας. Εκ της θέσεώς της στο ΔΣ της Γενικής Κλινικής, σε συνδυασμό με την ευθύνη του χειρουργικού τομέα, ανέλαβε εκτεταμένες πρωτοβουλίες και δημιούργησε ένα σύγχρονο Τμήμα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Αρθροσκόπησης.

Σήμερα, μαζί με τους συνεργάτες της στη Γενική Κλινική, χειρουργεί με μεγάλη επιτυχία βαριά ορθοπεδικά περιστατικά, όπως ολική γόνατος, ισχίου, αρθροσκόπιση, όλα τα κατάγματα άνω και κάτω άκρων. Εμπιστεύεται στο μέγιστο βαθμό όλο το επιστημονικό ιατρικό προσωπικό του τόπου μας και καταβάλει άοκνες και βέλτιστες προσπάθειες έτσι ώστε όλα τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται στην Κέρκυρα για να μην επιβαρύνονται οι ασθενείς και οι οικογένειές τους μεταναστεύοντας στην Αθήνα και αλλού.

Διακρίσεις–εθελοντική προσφορά

Έχει διακριθεί για το έργο της και γνωστά διεθνή ιατρικά επιστημονικά ινστιτούτα την κατατάσσουν στις πρώτες 100 γυναίκες χειρουργούς ιδιωτικών Νοσοκοµείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ενεργό µέλος της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας, εθελόντρια ιατρός του παραρτήµατος Ερυθρού Σταυρού και το 2018 υπεύθυνη τοµέα υγείας Ν.Ο.∆.Ε. της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Στη διάρκεια της πανδημίας COVID 19 προσέφερε δωρεάν υπηρεσίες ως εθελόντρια γιατρός στα Διαπόντια Νησιά, έχοντας υπογράψει ανάλογη σύμβαση με το Δημόσιο, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ιατρικές ανάγκες, εν καιρώ πανδημίας, στα 3 ακριτικά νησιά μας.

Στο πλαίσιο στήριξης φορέων και δομών υγείας προσφέρει εθελοντικές ιατρικές υπηρεσίες σε πολλές ιατρικές οργανώσεις και ιατρικές θεσμικές οντότητες.

Το βάπτισμα στην πολιτική

Υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του 2019 και Αντιπρόεδρος του ΕΑΚ Κερκύρας την περίοδο 2020-2021.

Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για την αποκατάσταση των βλαπτικών επιπτώσεων στην υγεία από την επιδείνωση του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Είναι μέλος στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Ευθύνης (European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility).

1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…

Τη λιτανεία του Αγίου το Πρωτοκύριακο, το κρίκετ στην Κάτω Πλατεία και το Πάσχα.

2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;

Η καμπάνα του Αγίου στις 12 το μεσημέρι και ο ήχος των Φιλαρμονικών.

3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;

Φυσικά ο Γιώργος Κατσαρός!!!

4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;

Ο καταπληκτικός σκηνοθέτης John Madden.

5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;

Η αγάπη γι’ αυτό τον ονειρικό τόπο. Κερκυραίος αυτός που γεννήθηκε σ΄ αυτό τον τόπο, αλλά και αυτός που τον επέλεξε συνειδητά για να ζήσει.

6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;

Λατρεμένη η Κέρκυρα, πολύβουη και φινετσάτη! Απομόνωση; Στο μικρό μου νησί των Οθωνών, κάτω από το λαμπερό φως του φεγγαριού, εκεί που ακούς μόνο το φλοίσβο της θάλασσας και τη σιγαλιά της καλοκαιρινής νύχτας.

7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;

H Demi Moore.

8. Η καλύτερη θέα;

Η ανατολή, όταν ο ήλιος βγαίνει πάνω από το Παλιό Φρούριο, σκορπίζει χρώματα γύρω και η Πόλη της Κέρκυρας αργοξυπνάει…η ταράτσα στο Ξενοδοχείο Cavalieri και η θέα από το ξενοδοχείο Angsana!

9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;

Κάθε café, κάθε εστιατόριο έχει τη δική του γωνιά, τη δική του ιστορία. Στην Κέρκυρα όλα είναι όμορφα, για κάθε ώρα της ημέρας αλλά και της νύχτας υπάρχει το κατάλληλο μέρος.

10. Που αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;

Πουθενά, γιατί όπως έλεγε και η Νόνα μου “Corfu é non piu”.

Για να δείτε περισσότερες συνεντεύξεις της στήλης My Land Rules, πατήστε ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ