11.9 C
Corfu
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Κέρκυρα της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q&A.

Επιμέλεια: Άκης Ρίζος

WHO IS WHO: Είμαι η Ρόδη,

Επτανήσια γέννημα και θρέμμα, επηρεασμένη σε όλη μου την ζωή από τον πολιτισμό και την ιστορική ακτινοβολία του Ιονίου.

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Κοινωνιολογία και στη συνέχεια Ευρωπαϊκές σπουδές.

Ασχολήθηκα με την έρευνα, εργάστηκα για την ένταξη της χώρας μας στην τότε Ε.Ο.Κ. Δραστηριοποιήθηκα στα ευρωπαϊκά κινήματα εντός κι εκτός Ελλάδας για μία «Ευρώπη των πολιτών». Υπήρξα ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος στη συνέχεια της Διεθνούς Οργάνωσης «Γυναίκες της Ευρώπης».

Το 1998 εκλέχτηκα Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων, με το Δημήτρη Αβραμόπουλο. Εκλέχτηκα Ευρωβουλευτής το 1999, 2004 και 2009 και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007 και το 2009.

Έδωσα πολλές μάχες για την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια και για το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων 2009-2014. Ανέπτυξα μία πολύπλευρη δράση για μία ανθρώπινη και ισχυρή Ευρώπη που προστατεύει τις αξίες και τα συμφέροντα των πολιτών της και την ειρήνη στον κόσμο.

Το 2014 ανέλαβα Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Έχω τιμηθεί για το έργο και τη δράση μου με υψηλές διακρίσεις από Αρχηγούς Κρατών και Εκκλησιών, από Διεθνείς Οργανισμούς και Πανεπιστήμια.

Είμαι μέλος διαφόρων κοινωνικών και επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διατηρώ ένα σημαντικό δίκτυο επαφών και συνεργασιών, το οποίο αξιοποιώ προς όφελος της εξωστρέφειας των Ιονίων Νήσων.

Το 2019 εκλέχτηκα Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με όραμα και στρατηγική για να οδηγήσουμε μαζί τα νησιά μας σε μία σταθερή ανάπτυξη και ποιότητα ζωής για όλους.

Είμαι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης, όπου αναδεικνύω τις προκλήσεις των νησιωτικών περιοχών και διεκδικώ πολιτικές χρηματοδοτήσεις για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Σήμερα συνεχίζω τον αγώνα ως υποψήφια εκ νέου Περιφερειάρχης. Ζητώ τη δική σας στήριξη κι εμπιστοσύνη για να συνεχίσουμε μαζί και δυνατά. Μπορώ να σας εγγυηθώ πως τα Ιόνια Νησιά θα ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά!

1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…

Την αγάπη του κόσμου για τη μουσική, την ιστορία της και το ενδιαφέρον τους να την κρατήσουν ζωντανή και δεμένη μαζί τους. Είναι η σφραγίδα της Κερκυραϊκής ταυτότητας.

Την Κερκυραϊκή διάλεκτο, σημείο αναφοράς της ιστορίας μας και της ιδιαιτερότητάς μας ως Επτανήσιοι.

Τα μνημεία, κτήρια και γλυπτά. Είναι ένα ζωντανό μουσείο, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός

2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;

Ο ήχος από τις σταχτάρες ξημερώματα στην Παλιά Πόλη, σαν χαρμόσυνο μήνυμα της άνοιξης που έρχεται ή προάγγελος ενός γεγονότος.

3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;

Ο Σπυρίδων Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού Ύμνου. Γνώρισε μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, αλλά δεν αποξενώθηκε ποτέ από την Ελλάδα και την Κέρκυρα, κάτι που διαμόρφωσε το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό του ύφος.

Θα ταίριαζαν, όμως, τόσο ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, όσο και ο Μάνος Χατζηδάκης.

4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;

O Γιώργος Λάνθιμος. Οι δυναμικές του εικόνες και η οπτική του θα αναδείκνυαν το σκηνικό της Κέρκυρας, καθώς οι ελληνικές αναφορές στο έργο του είναι τόσο επιτυχημένες.

Το Ionian Film Office που δημιουργήσαμε είναι έτοιμο να συνεργαστεί για την επιτυχία μιας τέτοιας ταινίας.

5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;

Το συναισθηματικό δέσιμο και η υπερηφάνεια για τον τόπο του, η ξεχωριστή κουλτούρα και διάλεκτος, δημιούργημα των πολιτισμών που πέρασαν από τον τόπο. Σε αυτά θα προσέθετα την επιχειρηματικότητα και την οξυδέρκεια και φυσικά το χιούμορ.

6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;

Η κορυφή του Παντοκράτορα. Μοναξιά χωρίς πλήξη. Ανεπανάληπτο το θέαμα.

7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;

Η χαρακτηριστική εικόνα της Κερκυραίας γυναίκας με το πλούσιο, ανθοστόλιστο, κεφάλι. Λατρεύω αυτή την εικόνα.

8. Η καλύτερη θέα;

Η πανοραμική θέα της Παλιάς Πόλης πάντα μου προκαλεί δέος. Και είναι αρκετά τα μέρη που μπορείς να το απολαύσεις αυτό.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αντικρύζοντας αυτή τη θέα μού είχε πει: «Εσείς δεν είστε σε μία πόλη. Ζείτε σε σκηνικό…».

9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;

Ένα καλομαγειρεμένο Κερκυραϊκό πιάτο πάντα αρκεί για να με κάνει να νιώσω οικεία και μοναδικά. Ευτυχώς οι επιλογές στο νησί είναι ατελείωτες.

10. Που αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;

Η Κέρκυρα προσφέρει τα οφέλη και την ατμόσφαιρα ενός κέντρου ανθρώπινης διάστασης και «μεγάλου» συνάμα, και θα μπορούσα να την συνδυάσω με έναν μικρότερο προορισμό των Επτανήσων, όπως οι Παξοί ή τα Διαπόντια. Πού να βρεις αυτό το σύνολο αλλού;

Όταν ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με ρώτησε χαριτολογώντας στο Παρίσι τον περασμένο Ιούνιο ποια είναι πιο ωραία πόλη, η Κέρκυρα ή τα Χανιά -πατρίδα του Πρωθυπουργού-, του απάντησα «φυσικά η Κέρκυρα», ακριβώς για όλ’ αυτά τα μοναδικά χαρίσματά της.

Για να δείτε περισσότερες συνεντεύξεις της στήλης My Land Rules, πατήστε ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ