10.9 C
Corfu
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρωταγωνίστρια η Κέρκυρα στην Ημερίδα “Τουρισμός & Αειφορία” στο Μουσείο Ακρόπολης

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος “San Giacomo” πέρσι το φθινόπωρο, για τον Τουρισμό, τη φέρουσα ικανότητα και το δημόσιο χώρο, προσκλήθηκε και συμμετείχε στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Ακρόπολης η “Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος” με θέμα: “Τουρισμός και Αειφορία”.

Στο στρογγυλό τραπέζι όπου μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αθηναίων και ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων καθώς και Δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων από το εξωτερικό, το Σύλλογo “San Giacomo” εκπροσώπησε το μέλος Νίκος Τρίαντος.

Μετά το τέλος της ημερίδας ο Σύλλογος “San Giacomo” παρουσίασε τον απολογισμό αναφέροντας τα εξής:

“Βαθιά ικανοποιημένοι επιστρέψαμε από τη συμμετοχή μας στην ημερίδα “Τουρισμός & Αειφορία” που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η διοργάνωση είχε σημαντικούς ομιλητές κι εξαιρετικούς δημοσιογράφους που συντόνιζαν και εξήγαγαν τα συμπεράσματα.

Επιστέγασμα όλων:

Οι τοπικές κοινωνίες να είναι οι πρώτοι συνομιλητές στη διαβούλευση για τη Φέρουσα Ικανότητα των Προορισμών και τη Βιωσιμότητα των Τόπων.

Για το Δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων μίλησε διαδικτυακά ο Δήμαρχος Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος. Το Σύλλογό μας εκπροσώπησε ο Νίκος Τρίαντος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ.

Το Δίκτυό μας [Δίκτυο Ιστορικών πόλεων της Μεσογείου] εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου της Βενετίας Marco Gasparineti.

Το ίδιο απόγευμα συμμετείχαμε σε στρογγυλό τραπέζι στην έδρα της ΕΛΛΕΤ στην Πλάκα όπου μαζί με την Επιτροπή Κατοίκων Πλάκας θέσαμε τη νέα μας ατζέντα και δηλώσαμε έτοιμοι να καλωσορίσουμε περισσότερους Συλλόγους ιστορικών πόλεων της Μεσογείου ώστε η φωνή της Κοινωνίας των Πολιτών να μπορεί να ακούγεται.

Ήταν μεγάλη μας χαρά που στο Στρογγυλό τραπέζι συμμετείχε δια ζώσης ο γιος του εκλιπόντος Προέδρου μας, ο Ανδρέας αλλά και η σύζυγός του κ. Jane, σε διαδικτυακή σύνδεση.

Αισθανόμαστε χαρούμενοι που η σημαντική αυτή διοργάνωση είχε πολλή Κέρκυρα, επιστρέφουμε πιο αισιόδοξοι και ας μας επιτραπεί ο όρος πιο “μάχιμοι” απέναντι στις προκλήσεις της εποχής για τις ιστορικές πόλεις και τους προορισμούς”.

Η ανακοίνωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Στην ημερίδα «Τουρισμός και Αειφορία», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού, στο Μουσείο της Ακρόπολης, (27/2/2024),  συμμετείχε διαδικτυακά, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  Στέφανος Πουλημένος.

Ο Δήμαρχος στην παρέμβασή του, περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση και τόνισε τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο μας, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και το τεράστιο πρόβλημα της κατοικίας από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Επέμεινε επισταμένα, στους απαραίτητους πόρους, που ο Δήμος της Κέρκυρας πρέπει να λαμβάνει, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίζει τις ανάγκες διαχείρισης του τεράστιου αριθμού επισκεπτών. «Σήμερα ο Δήμος της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, και οι άλλοι 2 Δήμοι του νησιού»,  είπε ο κ. Πουλημένος,  «δεν εισπράττουν ούτε ένα ευρώ από αεροδρόμιο και λιμάνι».

Επίσης ο Δήμαρχος ανέφερε, ότι δεν αντέχει ο τόπος στρατηγικού τύπου επενδύσεις στην παράκτια ζώνη, αντίθετα τόνισε την ανάγκη αναζωογόνησης της ενδοχώρας.

Στο στρογγυλό τραπέζι, με θέμα τις εμπειρίες από την Τουριστική Ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη συμμετείχαν:

Νικόλαος Ζώρζος-Δήμαρχος Θήρας, Στέφανος Πουλημένος-Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (Διαδικτυακά), Carlos Moedaς-Δήμαρχος  Λισαβόνας (βιντεοσκοπημένη  ομιλία), Robert Riaskowski-Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κρακοβίας (Διαδικτυακά), Αμαλία Ανδρουλιδάκη από τη Διεύθυνση, Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Στάμτσης-Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, Marko Gasparinetti-Δημοτικός Σύμβουλος Βενετίας, Δίκτυο Ιστορικών Πόλεων  Μεσογείου, Νικόλαος Τρίαντος-τέως Πρόεδρος ΤΕΕ Κέρκυρας, Δίκτυο Ιστορικών Πόλεων της Μεσογείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ