17.9 C
Corfu
Τρίτη, 28 Απριλίου, 2026

Ενθουσίασε η «Φ.Ε. Μάντζαρος» στο «Symposio Festival», στη Βαρβάκειο Αγορά των Αθηνών

Τμήμα της Μπαντίνας της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος», βρέθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου στην Αθήνα και συμμετείχε στο «Symposio Festival».

Το «Symposio Festival» είναι ένα εναλλακτικό πολιτιστικό event, το οποίο ενώνει τη μουσική, το χορό και τη γαστρονομία κι έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πρωτεύουσας, διεξάγεται δε, στον ιστορικό χώρο της Βαρβακείου Αγοράς, στο κέντρο της Αθήνας.

Η διοργάνωση είχε θέμα την Κέρκυρα, με αφορμή την φετινή 160η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Το τμήμα της Μπαντίνας της ΦΕΜ, αποτελούμενο από 60 μουσικούς, υπό την διεύθυνση του αν. Αρχιμουσικού Σπύρου Ρουβά, απέδωσε γνωστά Κερκυραϊκά εμβατήρια, καθώς και Κερκυραϊκούς χορούς και τραγούδια.

“Συμπόσιο” στη Βαρβάκειο: Η ΦΕ “Μάντζαρος” στο πιο απρόβλεπτο event της Αθήνας (άρθρο της huffingtonpost.gr, πριν την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ)

Μέσα από τα καντούνια της Κέρκυρας, το SYMPOSIO festival στη Βαρβάκειο Αγορά για να τιμήσει τα 160 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα φέρνει το μελωδικό Κερκυραϊκό Πάσχα νωρίτερα στην Αθήνα με την εμβληματική φιλαρμονική του νησιού “Μάντζαρος”, αλλά και πολλές άλλες εκπλήξεις που θα φέρουν Επτανησιακό αέρα στην κρεαταγορά.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι το μελωδικότερο και πιο ιδιαίτερο στην Ελλάδα. Η Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί είναι γεμάτη μουσική, δρώμενα κι εορτασμούς που δε μοιάζουν καθόλου με τα παραδοσιακά ελληνικά έθιμα, καθιστώντας το Πάσχα στο νησί με εμπειρία από τις λίγες. Με βασικό χαρακτηριστικό τη μουσική -που είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των Κερκυραίων-, μελωδίες αντηχούν συνεχώς από κάθε γωνιά της Πόλης. Οι ξακουστές και πλέον ιστορικές Φιλαρμονικές ξεχύνονται στα πετρόχτιστα καντούνια, δημιουργώντας στιγμές ανείπωτης συγκίνησης με τα πένθιμα μελωδικά τους εμβατήρια που συνοδεύουν τις επιβλητικές πομπές των Επιταφίων, ενώ μετά το έθιμο των μπότηδων και τη ρίψη δεκάδων πήλινων κανατιών από τα μπαλκόνια, οι μελαγχολικές νότες υποχωρούν και δίνουν τη θέση τους σε χαρμόσυνους ρυθμούς, με τις Φιλαρμονικές να πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα με χαρούμενες μάρτσιες.

Μια γεύση αυτής της μοναδικής Κερκυραϊκής εμπειρίας θα μπορέσουμε να πάρουμε την Κυριακή στις 14 Απριλίου στο SYMPOSIO Festival στη Βαρβάκειο Αγορά, το οποίο -λίγες μέρες πριν το επίσημο Πάσχα- φέρνει από τα καντούνια και τις πλατείες του νησιού την ξακουστή και βραβευμένη Φιλαρμονική της Κέρκυρας “Μάντζαρος” μέσα στην κεντρική κρεαταγορά της Αθήνας, τιμώντας τη 160η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Το SYMPOSIO Festival που πραγματοποιείται κάποιες Κυριακές το χρόνο, φέρνει κάθε φορά και ένα διαφορετικό κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας και του πολιτισμού μας, με σκοπό να υπογραμμίσει την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σημασία της γαστρονομίας στην έκφρασή της. Είναι το πιο ανατρεπτικό, απρόσμενο και πολλές φορές αντικρουόμενο μουσικο-γαστρονομικό event της πόλης και κάθε φορά εκτυλίσσεται και σε μια πολύ διαφορετική εμπειρία, γεμάτη μουσική, συναισθήματα, γεύσεις και θεάματα που είναι τόσο έντονη και συναρπαστική, που σου αφήνει ένα ισχυρό αποτύπωμα και σε κάνει να ανυπομονείς για το επόμενο.

Οι στοές Φιλοποίμενος και Αριστογείτονος στη Βαρβάκειο θα γεμίσουν με μελωδίες της Κερκυραϊκής Φιλαρμονικής, αλλά και αρώματα από ντόπια εδέσματα.

Η Φιλαρμονική ”Μάντζαρος” της Κέρκυρας στη Βαρβάκειο

Αυτή τη φορά λοιπόν, το SYMPOSIO κάνοντας ένα τεράστιο άλμα στην ενίσχυση του πολιτιστικού του αποτυπώματος προσκάλεσε τη Φιλαρμονική “Μάντζαρος”, καταφέρνοντας να φέρει στην καρδιά της πόλης μια από τις σπάνιες κι εκλεκτές εμφανίσεις της. Φλάουτα, κλαρινέτα, όμποε, τρομπέτες, σαξόφωνα και διάφορα κρουστά της μπάντας θα κατακλύσουν με τις μελωδίες τους κάθε γωνία των στοών Φιλοποίμενος και Αριστογείτονος. Η μπάντα θα “ανοίξει” το SYMPOSIO κατά τις 12.30 το μεσημέρι, δίνοντας το έναυσμα για μια ημέρα γεμάτη μουσική και παράδοση. Στη συνέχεια και καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής θα περνάει ανάμεσα στον κόσμο, όπως συμβαίνει και τις ημέρες του Πάσχα στα στενά της Κέρκυρας.

Η «Φ.Ε. Μάντζαρος» θα συμμετέχει στο «Symposio Festival» με τμήμα της Μπαντίνας της, αποτελούμενο από 60 μουσικούς, υπό την διεύθυνση του αν. Αρχιμουσικού Σπύρου Ρουβά, αποδίδοντας γνωστά Κερκυραϊκά εμβατήρια, καθώς και Κερκυραϊκούς χορούς και τραγούδια.

Στο SYMPOSIO, πάντα το παραδοσιακό παντρεύεται με το σύγχρονο, το street food με την εκλεκτή γαστρονομία, και η ηλεκτρονική μουσική με την παραδοσιακή, αναδεικνύοντας την πολυμορφία της σύγχρονης Ελλάδας. Έτσι λοιπόν, καλλιτέχνες και DJs με ρίζες από την Κέρκυρα, θα τραγουδήσουν και θα παίξουν μουσική live, “παντρεύοντας” μια ευρεία γκάμα μουσικών ειδών, από παραδοσιακές μελωδίες και σύγχρονες επιτυχίες μέχρι ηλεκτρονικά beats.

SYMPOSIO χωρίς φαγητό δε γίνεται. Όπως κάθε φορά έτσι και στις 14 Απριλίου οι πάγκοι των κρεοπώληδων της Βαρβάκειου Αγοράς θα μεταμορφωθούν σε streetfood kiosks, στα οποία θα σερβίρονται πεντανόστιμα φαγητά φτιαγμένα από τα πιο ταλαντούχα χέρια της πόλης.

Food kiosks θα είναι στημένα κατά μήκος της στοάς, προσφέροντας παραδοσιακά εδέσματα από την Κέρκυρα, αλλά και άλλα αγαπημένα streetfood πιάτα.

Μεταξύ των διάφορων εδεσμάτων που θα σερβίρονται, θα βρούμε και σοφρίτο, το παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας με το τρυφερό μοσχαρίσιο φιλέτο και την πηχτή, λευκή, βελούδινη σάλτσα του. Τη βόλτα και το φαγητό μας στο SYMPOSIO μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με μια “παραλλαγμένη” μαργαρίτα με κουμκουάτ, που είναι το “χρυσό πορτοκάλι” της Κέρκυρας, αλλά και κάποιο τοπικό κρασί των Επτανήσων, από το corner που θα έχει στηθεί στον χώρο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της huffingtonpost.gr για το τι πρόκειται να συμβεί αναλυτικά στο SYMPOSIO festival ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ