21.9 C
Corfu
Σάββατο, 9 Μαΐου, 2026

Έως 31 Ιουλίου η έκθεση ζωγραφικής του Π. Μαυρόπουλου

Με επιτυχία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 12 Ιουνίου, η έκθεση «Έργα που αφηγούνται Ιστορίες και Ζωές Ανθρώπων» του εικαστικού Παναγιώτη Μαυρόπουλου.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων μίλησαν, ο πρόεδρος της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης Μιχαήλ Άγγελος Βραδής, ο εικαστικός Γιώργος Μέγκουλας, η επιμελήτρια του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα Μαρίνα Παπασωτηρίου, η γραφίστρια-εκδότρια Ελβίρα Μεταλληνού και ο καλλιτέχνης Παναγιώτης Μαυρόπουλος.

Διάρκεια Έκθεσης: 12 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου

Ώρες επίσκεψης: 09.00-16.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή

Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, Ιωάννου Θεοτόκη 77

Τηλ.: 26610 41085, e-mail: info@corfuartgallery.com

Στην έκθεση παρουσιάζονται μια σειρά ζωγραφικών έργων μεικτής τεχνικής, εμπνευσμένα κυρίως από την ελληνική μυθολογία καθώς και από προσωπικές ιστορίες ανθρώπων. Τα έργα του καλλιτέχνη ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη τεχνική και την προσεκτικά επιλεγμένη παλέτα έντονων χρωμάτων.

Ένας μικρός πρόλογος του εικαστικού Παναγιώτη Μαυρόπουλου.

“Από το 2020 ως σήμερα αναζήτησα δημιουργική εκτόνωση εργαζόμενος πάνω σε διάφορες ενότητες. Ταυτόχρονα, εργάστηκα και δημιούργησα μια σειρά έργων που εκθέτω με τον γενικότερο τίτλο: «Έργα που αφηγούνται Ιστορίες και Ζωές Ανθρώπων».

Μπορεί φαινομενικά τα έργα να δείχνουν θεματικά και…κάπως ασύνδετα μεταξύ τους. Ωστόσο, όσοι με γνωρίζετε (πιο προσωπικά) καταλαβαίνετε πως…η υποβόσκουσα αγάπη μου για τη μυθολογία προς το γκροτέσκο και το σατιρικό στοιχείο, καθώς και η ροπή που έχω προς την εσκεμμένη λαϊκότητα, αποτελούν την πραγματική σύνδεση αυτών των ζωγραφιών μου.

Ακόμα, η αγάπη μου να μπλέκω ιστορίες και να λέω παραμύθια (π.χ.) με έκαναν να δω την παλιά ομηρική ιστορία του Οδυσσέα και του Αλκίνοου με ένα άλλο μάτι. Θέλησα να τη ζωγραφίσω και να την αφηγηθώ σαν να συμβαίνει σήμερα μέσα σε κάθε κορφιάτικη οικογένεια, όπου τα μέλη της μπορεί να φέρουν παλιά ομηρικά ονόματα…”.

Βιογραφικό

O Ps.Mavro/Stavriotis (Παναγιώτης Σπ. Μαυρόπουλος) γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1955 στην Κέρκυρα. Από μικρός εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε κι εργάστηκε. Τα πρώτα του μαθήματα στη ζωγραφική τα πήρε από την εμβληματική ζωγράφο Ελένη Σταθοπούλου, στην (τότε πρότυπη) Παπαστράτειο Δημόσια Σχολή. Σπούδασε και αποφοίτησε από το Τμήμα Γραφικών Τεχνών της Σχολής Δοξιάδη με δασκάλους τους: Aγρανιώτη, Σπέντζα, Βασιλειάδη, Ιερωνυμίδη, Kατσουλίδη, Γεωργιάδη, Παρμακέλη, Zουμπουλάκη και Λιδάκη. Την επαγγελματική του εμπειρία ως γραφίστας απέκτησε δίπλα στον Κωνσταντινουπολίτη Φρίξο Ποταμιάνο. Την περίοδο 1982-1983 εργάστηκε στο Εργαστήρι Σκηνογραφίας του Εθνικού Θεάτρου.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει σε εικαστικά δρώμενα κι έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βορρέ, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, σε άλλες Πινακοθήκες και σε ιδιωτικές συλλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ