16.9 C
Corfu
Τετάρτη, 22 Απριλίου, 2026

Κατάμεστος ο Duomo για τις “12 Φούγκες” από το Σύνολο Ξύλινων Πνευστών της “Μπλε”

«12 ΦΟΥΓΚΕΣ» – ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 230 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΥ–ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ

Το έτος 2025 συμπληρώνονται 230 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Μουσουργού, Μουσικοδιδασκάλου κι εθνικού μας Συνθέτη Νικολάου Χαλικιόπουλου–Μάντζαρου.

Σε έναν κατάμεστο Duomo, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, η Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος, τίμησε την σημαντική αυτή επέτειο, πραγματοποιώντας συναυλία, όπου το Σύνολο Ξύλινων Πνευστών της Φιλαρμονικής απέδωσε μετά από 199 χρόνια και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αυτοτελώς κι εν συνόλω, το έργο του «12 Φούγκες».

Τις «12 Φούγκες» του, ο μεγάλος συνθέτης αφιέρωσε στο Nicolò-Antonio Zingarelli, τότε Διευθυντή του «Regio Conservatorio» της Napoli (νυν Ωδείο “San Pietro a Majella” της Napoli) κι επιστήθιο φίλο του, με τον οποίον συνδέθηκε άρρηκτα, κατά τις περιόδους παραμονής του στην τότε πρωτεύουσα του Βασιλείου των 2 Σικελιών.

Οι «12 Φούγκες» ερμηνεύθηκαν αυθεντικά με τα φωνητικά τους μέρη, με την σύμπραξη της Χορωδίας «Camerata Vocalis». Η παρτιτούρα του έργου παραχωρήθηκε ευγενικά στη «Φ.Ε.Μ.» από το αρχείο του αδελφού Ωδείου «San Pietro a Majella» της Napoli όπου φυλάσσεται, ένα ιστορικό ίδρυμα με το οποίο η ΦΕΜ υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας και αδελφοποίησης, το Σεπτέμβριο του 2024.

Στο έτερο μέρος της συναυλίας, ακούστηκαν αξιόλογα ορχηστρικά έργα του Ν.Χ. Μάντζαρου, καθώς και άλλα έργα του, φωνητικής μουσικής.

Σολίστ της συναυλίας ήταν η υψίφωνος Γελένα Μπάνκοβιτς, ο τενόρος Άκης Καλμούκης, ο κλαρινετίστας Δημήτρης Αργυρός και ο Παύλος Βεντούρας στο εκκλησιαστικό όργανο.

Τη διδασκαλία και προετοιμασία της Χορωδίας είχαν η Ρόζα Πουλημένου και o Ανδρέας Γκούσης.

Τη συναυλία παρουσίασε ο Παύλος Βεντούρας, συνθέτης, πιανίστας & καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου» Νικόλαος Μάντζαρος, ο οποίος ως σολίστ ερμήνευσε στο εκκλησιαστικό όργανο το έργο του Μάντζαρου, “Musica Religiosa”.

Τη συναυλία διηύθυνε ο αν. Αρχιμουσικός της «Φ.Ε.Μ.» Σπύρος Ρουβάς.

Το ΔΣ της Φιλαρμονμικής ευχαριστεί την Καθολική Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας και τον Αρχιεπίσκοπο των εν Κερκύρα Καθολικών Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο Αλτουβά, για την παραχώρηση του υπέροχου αυτού χώρου (Duomo), καθώς και το Κερκυραϊκό κοινό, για τη μαζική του παρουσία.

Χορηγός επικοινωνίας: CorfuStories.com

Διαβάστε επίσης: Οι 12 Φούγκες του Νικόλαου Μάντζαρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ