26.2 C
Corfu
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2026

Η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Παλαιάς “Ο Καραγκιόζης πάει Συναυλία”

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 στο Παρίσι και το όραμα του Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ ήταν να «βγάλει όλους τους μουσικούς στους δρόμους». Τιμώντας αυτήν την παρακαταθήκη και με αφορμή τον φετινό εορτασμό, η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας εμφάνισε αντίστοιχα (σχεδόν) όλους τους μουσικούς της «στους δρόμους» και παρουσίασε ένα 3ήμερο εκδηλώσεων.

Μέσα από 3 διαφορετικές συναυλίες, το κοινό κλήθηκε να ακολουθήσει μια διαδρομή που ξεκίνησε από τις μουσικές αναμνήσεις και τις εικόνες μιας άλλης Κέρκυρας, συνεχίστηκε στις ρίζες της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και ολοκληρώθηκε με τη δυναμική παρουσία της νέας γενιάς μουσικών, η οποία καλείται να διαφυλάξει και να εξελίξει αυτή την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά.

Η 2η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιουνίου στο Μον Ρεπό στο Δημοτικό Θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» και ήταν αφιερωμένη στο διαχρονικό ήρωα του ελληνικού θεάτρου σκιών, τον Καραγκιόζη που παραμένει ένα σύμβολο που επί γενιές μετέφερε ιστορίες, αξίες, μουσικές και βιώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους με θέατρο σκιών και ζωντανή μουσική. Ο Καραγκιόζης, οι φίλοι του και η Βεζυροπούλα, μας προσκάλεσαν σε συναυλία. Ανάμεσα από πολλά διασκεδαστικά επεισόδια, ακούστηκαν αποσπάσματα από κλασικά μουσικά έργα.

Ο Άλκης Μπαλτάς πάντρεψε δεξιοτεχνικά τη λαϊκή παράδοση με τη λόγια μουσική των εγχόρδων επενδύοντας στην αξία της διατήρησης της συλλογικής μνήμης. Το κοινό απόλαυσε μία εντυπωσιακή εναλλαγή από κλασική μουσική σε ζωντανή ερμηνεία μίας παράστασης από τον Καραγκιοζοπαίχτη Μπάμπη Κωστιδάκη του Θεάτρου Σκιών «Ανεμοδούρα». 

Την Ορχήστρα διηύθυνε ο Γιάννης Λογιάδης.

Φωτογραφίες: Σπύρος Κακαρούγκας – Γιώργος Πέννας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ