27.9 C
Corfu
Τετάρτη, 19 Αυγούστου, 2026

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λορέντζου Μαβίλη στον Άγιο Ματθαίο

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Λορέντζο Μαβίλη από τη Φ.Ε.Α.Μ.

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μέσα σε μια κατάμεστη πλατεία Αγίου Ματθαίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Αυγούστου, η εκδήλωση μνήμης και τιμής στο μεγάλο Κερκυραίο ποιητή και ήρωα Λορέντζο Μαβίλη, που διοργάνωσε η Φιλαρμονική Εταιρεία Αγίου Ματθαίου Κέρκυρας «Λορέντζος Μαβίλης», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σε ένα ζεστό αυγουστιάτικο βράδυ, πλήθος κόσμου γέμισε την πλατεία του χωριού, συμμετέχοντας σε μια εκδήλωση που συνδύασε την ιστορική μνήμη, την ποίηση και τη μουσική, αναδεικνύοντας παράλληλα τη διαχρονική σχέση της Φ.Ε.Α.Μ. με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου της Φ.Ε.Α.Μ. Δημήτρη Δελλή, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στη σημασία της βραδιάς για τη Φιλαρμονική και τον Άγιο Ματθαίο.

Την εκδήλωση παρουσίασε η συγγραφέας κι εκπαιδευτικός Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, την οποία η Φ.Ε.Α.Μ. ευχαριστεί θερμά για τη συμβολή της, για 2η συνεχόμενη χρονιά, στην παρουσίαση και τη δομή της θερινής της εκδήλωσης.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την ανάγνωση του ιστορικού πρακτικού της απόφασης για τη μετονομασία της Φιλαρμονικής Αγίου Ματθαίου σε Φιλαρμονική Εταιρεία Αγίου Ματθαίου «Λορέντζος Μαβίλης», η οποία ελήφθη ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο στις 24 Ιανουαρίου 1999.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Δρ. Δημήτριος Μεταλληνός, Ιστορικός και Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος καθήλωσε το κοινό με την παρουσίασή του, αναδεικνύοντας άγνωστες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής, της δράσης και του έργου του Λορέντζου Μαβίλη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σύγχρονη πορεία της Φ.Ε.Α.Μ., χαρακτηρίζοντας τα μέλη της σύγχρονους «αντιστασιακούς», υπογραμμίζοντας τον αγώνα που δίνουν για τη διατήρηση και συνέχιση της μουσικής και πολιτιστικής παράδοσης σε μια ιδιαίτερα απαιτητική εποχή.

Ακολούθησε το Α’ μέρος της συναυλίας του μουσικού σώματος της Φ.Ε.Α.Μ., υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Γιώργου Ρέγγη, με έργα Επτανησίων συνθετών, ενώ ανάμεσα στα μουσικά έργα ακούστηκαν ποιήματα και σονέτα του Λορέντζου Μαβίλη. Η συνύπαρξη της Επτανησιακής μουσικής παράδοσης με την ποίηση του Μαβίλη δημιούργησε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, προσφέροντας στο κοινό μια ξεχωριστή καλλιτεχνική εμπειρία.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς αποτέλεσαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λορέντζου Μαβίλη, έργο και δωρεά του Ξανθιώτη γλύπτη Χρήστου Θεοδωρίδη.

Ο κ. Θεοδωρίδης, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί στην εκδήλωση για προσωπικούς λόγους, παρέμεινε ωστόσο παρών μέσα από το έργο του, το οποίο απέσπασε τον θαυμασμό και τα θερμά σχόλια των παρευρισκομένων.

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποίησαν ο νυν Πρόεδρος της Φ.Ε.Α.Μ. Δημήτρης Δελλής και ο τέως Πρόεδρος Ηλίας Αρμενιάκος, ενώ η μπάντα της Φ.Ε.Α.Μ. απέδωσε τιμές στον ποιητή και ήρωα με το «Εμβατήριο της Σημαίας».

Μετά τα αποκαλυπτήρια, τον λόγο έλαβε ο Ανδρέας Ανδριώτης, πρώην Πρόεδρος της Φ.Ε.Α.Μ. και πρωταγωνιστής της απόφασης για τη μετονομασία της Φιλαρμονικής το 1999. Ο κ. Ανδριώτης μοιράστηκε με το κοινό άγνωστες ιστορίες ανθρώπων που συνέβαλαν στη μετονομασία, καθώς και στιγμές από τη δική του θητεία.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η απόφασή του να δωρίσει στη Φ.Ε.Α.Μ. ένα μετάλλιο που του είχε απονεμηθεί κατά την πρώτη επίσκεψη της Φιλαρμονικής στο Βελιγράδι το 1998, από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών του Σερβικού Στρατού, για την προσφορά και τη συνδρομή της Φ.Ε.Α.Μ. κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία.

Η συναυλία συνεχίστηκε με το Β’ μέρος του μουσικού προγράμματος και πάλι με έργα Επτανησίων συνθετών και απαγγελίες ποιημάτων και σονέτων του Μαβίλη.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης, με το κοινό όρθιο να συμμετέχει στην απόδοση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Νικολάου Μάντζαρου.

Τιμητικές απονομές κι ευχαριστίες

Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τιμητικές απονομές σε ανθρώπους που συνδέονται με την ιστορία και την πορεία της Φ.Ε.Α.Μ.

Ιδιαίτερη τιμή αποδόθηκε στο Χρήστο Θεοδωρίδη, στον οποίο απονεμήθηκαν πλακέτα «Τιμής Ένεκεν» και ανθοδέσμη, ως έκφραση ευγνωμοσύνης για τη σημαντική δωρεά του.

Τιμήθηκε επίσης ο Ανδρέας Ανδριώτης, στον οποίο παραδόθηκε αναμνηστικό κάδρο με το ιστορικό πρακτικό της απόφασης μετονομασίας της Φιλαρμονικής, καθώς και η Ουρανία Βερβιτσιώτη, νομικός, για τη σημαντική συμβολή της στις διαδικασίες της μετονομασίας.

Αναμνηστικό κάδρο με το ιστορικό πρακτικό της απόφασης απονεμήθηκε επίσης στον Δρ. Δημήτριο Μεταλληνό, ως ένδειξη εκτίμησης για την παρουσία και την ουσιαστική συμβολή του στην εκδήλωση και στην ανάδειξη της ιστορικής προσωπικότητας και του έργου του Λορέντζου Μαβίλη.

Αναμνηστικό βιβλίο για τις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας προσφέρθηκε στην παρουσιάστρια της εκδήλωσης Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, ενώ ανθοδέσμη προσφέρθηκε στον Αρχιμουσικό της Φ.Ε.Α.Μ. Γιώργο Ρέγγη, ως αναγνώριση για την άρτια μουσική προετοιμασία και διεύθυνση της συναυλίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φ.Ε.Α.Μ. εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες του στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη συνδιοργάνωση, καθώς και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αιγίδα και τη στήριξή της στην εκδήλωση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται σε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, στους μουσικούς της Φιλαρμονικής, στο Δρ. Δημήτριο Μεταλληνό, στην Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, στο Χρήστο Θεοδωρίδη, στον Αρχιμουσικό Γιώργο Ρέγγη, στους εθελοντές και σε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της.

Πάνω απ’ όλα, η Φ.Ε.Α.Μ. ευχαριστεί θερμά τον κόσμο του Αγίου Ματθαίου και ολόκληρης της Κέρκυρας, που αγκάλιασε την εκδήλωση και γέμισε την πλατεία, αποδεικνύοντας ότι η μνήμη, η μουσική, η ποίηση και η ιστορία παραμένουν ζωντανά κομμάτια της πολιτιστικής μας ζωής.

Η βραδιά αυτή αποτελεί για τη Φ.Ε.Α.Μ. μια ακόμη σημαντική παρακαταθήκη και ταυτόχρονα μια υπενθύμιση της ευθύνης της να συνεχίσει να υπηρετεί τον πολιτισμό, τη μουσική παιδεία και την ιστορική μνήμη του τόπου. Η Φ.Ε.Α.Μ. συνεχίζει να τιμά το παρελθόν, να υπηρετεί το παρόν και να δημιουργεί για το μέλλον.

Πηγή φωτογραφικού υλικού: Γιώργος Διαμάντης, Δημήτρης Αρμενιάκος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ