20.9 C
Corfu
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, 2026

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας συνδιοργάνωσε διεθνές νομικό συνέδριο στη Νάπολη

Μία σημαντική στιγμή διεθνούς συνεργασίας για τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στο ιστορικό Μέγαρο «Castel Capuano» της Νάπολης της Ιταλίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας συμμετείχε στη συνδιοργάνωση ενός σημαντικού Διεθνούς Νομικού Συνεδρίου, με αντικείμενο το οργανωμένο έγκλημα και τα σύγχρονα ζητήματα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στο συνέδριο συνέπραξαν κορυφαίοι δικηγορικοί κι επιστημονικοί φορείς από την Ελλάδα και την Ιταλία: οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Νάπολης, Μιλάνου και Κέρκυρας, η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων Ελλάδος, η Ένωση Ποινικολόγων Ιταλίας και ο Οργανισμός Νομικών Συνεδρίων Ιταλίας.

Η παρουσία της Νάπολης και του Μιλάνου είχε για τον ΔΣΚ έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πρόκειται για 2 τεραστίων διαστάσεων και ιστορικούς Δικηγορικούς Συλλόγους, που έχουν πλέον αδελφοποιηθεί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας, μετατρέποντας τους θεσμικούς δεσμούς που δημιούργήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ουσιαστική κι έμπρακτη συνεργασία.

Ξεχωριστή ήταν επίσης η συνεργασία με την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων Ελλάδος και τον Πρόεδρό της, Δημήτρη Γκαβέλα. Μια συνεργασία που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς η διοργάνωση αυτή αποτέλεσε το πρώτο διεθνές συνέδριο που συνδιοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας και η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων Ελλάδος, εκτός ελληνικών συνόρων.

Έλληνες και Ιταλοί νομικοί και πανεπιστημιακοί συναντήθηκαν στη Νάπολη, ανταλλάσσοντας επιστημονικές απόψεις κι εμπειρίες κι ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των 2 νομικών κοινοτήτων.

Από την Κέρκυρα στη Νάπολη, χτίζονται γέφυρες συνεργασίας, επιστημονικού διαλόγου και φιλίας, δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στις αδελφοποιήσεις και στις θεσμικές σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Ομιλητές στο Συνέδριο ήταν οι διακεκριμένοι Έλληνες ποινικολόγοι: α) Σάκης Κεχαγιόγλου, β) Αθανάσιος Ζαχαριάδης – αν. Καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, γ) Άρης Χαραλαμπάκης – ομ. Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ και δ) Παναγιώτης Χριστόπουλος – επικ. Καθηγητής Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, άπαντες μέλη της Ένωσης Ποινικολόγων Ελλάδος και οι Ιταλοί ποινικολόγοι: α) Carlo Morace – μέλος του Οργανισμού Νομικών Συνεδρίων Ιταλίας, β) Attilio Belloni μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου της Νάπολης, γ) Marco Muscariello Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων της Νάπολης και δ) Antonio Nappi – καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολης.   

Το συνέδριο χαιρέτησαν οι: Carmine Foreste – Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Νάπολης, Γιάννης Κοντός – Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κερκύρας, Antonino La Lumia – Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Μιλάνο, Fedele Moretti – Συντονιστής του Οργανισμού Νομικών Συνεδρίων των Δικηγορικών Συλλόγων Ιταλίας, Francesco Petrelli – Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων Ιταλίας, Δημήτρης Γκαβέλας – Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχομένων Δικηγόρων Ελλάδος και Luca Zanchini – Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης «A.De Marciso» του Castel Capuano, ενώ χαιρέτησε την εκδήλωση και ο εκπρόσωπος του Έλληνα Πρόξενου της Νάπολης Κωνσταντίνος Μίχος. 

Τον ΔΣΚ εκπροσώπησε επισήμως ο Πρόεδρός του και τα μέλη του Προεδρείου του ΔΣ. 

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια το ΔΣ συνεχίζει αυτή την προσπάθεια ποιοτικής εξωστρέφειας του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, με την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ των δικηγορικών θεσμών της Ελλάδας και της Ιταλίας μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες σημαντικές πρωτοβουλίες στο μέλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ