26.2 C
Corfu
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2026

Για 8η συνεχόμενη χρονιά οι Πρόσκοποι διοργάνωσαν τις “Λαμπατίνες”

Η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Κέρκυρας αναβίωσε και φέτος, για 8η συνεχόμενη φορά, το έθιμο των Λαμπατίνων, την παραμονή του Άη Γιάννη του Λαμπατάρη ή Ριγανά ή Κλήδωνα, μία από τις πιο μεγάλες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Την Τρίτη 23 Ιουνίου στο συντριβάνι στην Πάνω Πλατεία, άναψαν φωτιές πάνω από τις οποίες κάηκαν τα μαγιάτικα στεφάνια που έφεραν φίλοι των Προσκόπων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Παλιότερα σε πολλά χωριά του Νησιού, μαζί με τα στεφάνια, έκαιγαν ρίγανη, ξερά φύλλα ελιάς και ξερόχορτα που δεν είχαν γίνει σανός για τα ζώα.

Μέσα από τη δύναμη της φωτιάς, έρχεται η κάθαρση στους ανθρώπους καθώς, τώρα που αρχίζει να μικραίνει η μέρα, αφήνουν πίσω τους κάθε τι κακό, ελπίζοντας σε μία καλύτερη νέα αρχή.

Συμβολικά, οι φωτιές που ανάβουν είναι 3 στη σειρά, τις οποίες κάποιος πρέπει να πηδήσει 3 φορές.

Φωτογραφίες: Νίκος Γιοχάλας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ