16.9 C
Corfu
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2026

Η Β. Κέρκυρα γίνεται ζωντανό εργαστήριο περιβαλλοντικής καινοτομίας

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας διευρύνει τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο FAU της Γερμανίας μέσα από το πρόγραμμα ZOE – 2 νέες προκλήσεις καινοτομίας για 30 φοιτητές. Στις 22 Οκτωβρίου, νέα παρουσίαση του περιβαλλοντικού προγράμματος ZOE, με επίκεντρο την προστασία της θαλάσσιας ζωής, την κυκλική οικονομία και τις έξυπνες ψηφιακές εφαρμογές.

Σε ένα νέο, ουσιαστικό στάδιο περνά η συνεργασία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας με το Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) της Γερμανίας, συνδέοντας την ακαδημαϊκή γνώση και την τεχνολογική καινοτομία με πραγματικές περιβαλλοντικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, η Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Σχέσεων Σπυριδούλα Κόκκαλη, θα παρουσιάσει το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ZOE σε 30 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου FAU, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Σπυρίδωνα Κούστα, μέλος της ερευνητικής ομάδας της Έδρας Πληροφοριακών Συστημάτων, Καινοτομίας και Δημιουργίας Αξίας, με καταγωγή από τη Βόρεια Κέρκυρα.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο κ. Κούστας θα θέσει στους φοιτητές 2 νέες ακαδημαϊκές προκλήσεις (challenges), με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών του προγράμματος ZOE, στο πλαίσιο των τελικών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών τους:

Ψηφιακή πλατφόρμα προστασίας θαλάσσιων χελωνών, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν απευθείας τον Δήμο για τραυματισμένες ή νεκρές θαλάσσιες χελώνες, καθώς και για εντοπισμένες φωλιές.

Έξυπνο σύστημα διαχείρισης κάδων ανακύκλωσης, με στόχο την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ημερομηνίες-σταθμοί μιας συνεργασίας με συνέχεια

25 Οκτωβρίου 2024: Πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση των δράσεων κυκλικής οικονομίας του Δήμου στο ετήσιο Information Systems Seminar του FAU, κατόπιν πρόσκλησης του Σπυρίδωνα Κούστα. Οι φοιτητές επιλέγουν τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας ως αντικείμενο των ακαδημαϊκών τους εργασιών.

24–28 Σεπτεμβρίου 2025: Οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Ana-Maria Dumitrescu και Loredana Bratu επισκέπτονται τη Βόρεια Κέρκυρα, γνωρίζουν από κοντά τις περιβαλλοντικές δράσεις και τις πρακτικές κυκλικής οικονομίας του Δήμου και παρουσιάζουν την εργασία τους με τίτλο «Living Labs for a Circular Future: Lessons from the Municipality of North Corfu and Beyond» («Ζωντανά Εργαστήρια για ένα Κυκλικό Μέλλον: Μαθήματα από τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας και πέραν αυτού»).

29 Ιουνίου 2026: Το πρόγραμμα ZOE παρουσιάζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Νυρεμβέργης, κατόπιν πρόσκλησης του Πανεπιστημίου FAU.

22 Οκτωβρίου 2026: Νέα παρουσίαση του ZOE σε 30 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, με δύο ακαδημαϊκές προκλήσεις που αφορούν την προστασία της θαλάσσιας ζωής και την έξυπνη διαχείριση της ανακύκλωσης.

Από την ακαδημαϊκή έρευνα σε εφαρμογές για τον τόπο μας

Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο FAU αναδεικνύει τη Βόρεια Κέρκυρα ως ένα ζωντανό εργαστήριο περιβαλλοντικής καινοτομίας, όπου οι πραγματικές ανάγκες ενός νησιωτικού Δήμου αποτελούν αφετηρία για την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη νέων ιδεών.

Οι 2 νέες ακαδημαϊκές προκλήσεις, ενταγμένες στο ευρύτερο πλαίσιο του προγράμματος ZOE, δημιουργούν προοπτικές για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών που θα μπορούσαν, εφόσον αξιολογηθούν και κριθούν εφαρμόσιμες, να αξιοποιηθούν στο μέλλον προς όφελος του περιβάλλοντος, των δημοτών και των δημοτικών υπηρεσιών.

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας συνεχίζει να ενισχύει τη συνεργασία του με την ακαδημαϊκή κοινότητα, με στόχο τη σύνδεση της γνώσης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ