18.9 C
Corfu
Σάββατο, 2 Μαΐου, 2026

Στις 890.000 € ο π/υ για το Film Office της Π.Ι.Ν.

Κατά 85% χρηματοδότηση από πόρους της Ε.Ε. και 15% από ιδίους, εθνικούς πόρους

ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ απ’ το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg «Greece – Italy 2014 – 2020», κατά 85% από πόρους της Ε.Ε (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από ιδίους πόρους, και συνολικό προϋπολογισμό τις 888.796,70 €, θα πραγματοποιηθεί το (προαναγγελθέν) film office της Περιφέρειας Ιονίων.

ΤΟ ΕΡΓΟ, υπό το ακρωνύμιο CIAK, μέσω της υλοποίησης ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων και δομών, έχει ακριβώς ως περιγραφόμενο στόχο «την προβολή και προώθηση της άυλης πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Π.Ι.Ν., προκειμένου να την καταστήσει προορισμό παραγωγής διεθνών παραγωγών με πολλές θετικές επιπτώσεις στην εξωστρέφεια, προβολή των νησιών και δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Κι αυτό, δεδομένου ότι (1) «ο κινηματογραφικός τουρισμός  τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση και τα αποτελέσματα του αποτελούν συχνά αντικείμενο μελέτης, αλλά και αναπτυξιακής αξιοποίησης» και (2) «η Ελλάδα επιλέγεται ως προορισμός κινηματογραφικών γυρισμάτων ξένων παραγωγών εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια. Η Ελλάδα και το ειδυλλιακό καλοκαιρινό της τοπίο επιλέγονται κυρίως για παραγωγές που εκτυλίσσονται καλοκαίρι, με τον ήλιο, τη ζέστη και τη θάλασσα να παίζουν κυρίαρχο ρόλο, και κάποιοι παραγωγοί επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο γυρισμάτων χάρη στα αρχαία μνημεία. Ο μεγάλος πλούτος των Περιφερειών μένει άγνωστος και αναξιοποίητος».  

ΤΑ ΚΥΡΙΑ παράγωγα του έργου σχετίζονται με την υλοποίηση πιλοτικών δράσεων, στην κατεύθυνση της παραγωγής ωφελειών διαχρονικά στις τοπικές κοινότητες της Περιφερειών, στον τομέα του τουρισμού και στον κινηματογραφικό τομέα και την τόνωση της τοπικής αγοράς. Η καταγραφή, η οργάνωση και η προβολή των κατάλληλων τοποθεσιών γυρισμάτων κινηματογραφικών ταινιών, καθώς και των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον οπτικοακουστικό κλάδο σε κάθε Περιφέρεια, δημιουργούν τα κατάλληλα εργαλεία για το σκοπό αυτό με την μορφή Οδηγών Τοποθεσιών και Παραγωγών, προκειμένου να διευκολυνθούν και προσελκυσθούν οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες που επενδύουν στην κινηματογραφική βιομηχανία.

► Συνολικά, στο CIAK συμμετέχουν έξι εταίροι από την Ελλάδα και την Ιταλία. Επικεφαλής του εταιρικού σχήματος είναι η Επιτροπή Κινηματογραφικών Ταινιών της Απουλίας. Aπό την Ιταλία συμμετέχει επίσης η Περιφέρεια Απουλίας, ενώ από ελληνικής πλευράς εταιρικό συμμετέχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ