17.9 C
Corfu
Παρασκευή, 17 Απριλίου, 2026

20/10/1940: Διαταγή του Ιταλικού ΓΕΣ για κατάληψη της Κέρκυρας στις 28 Οκτωβρίου

Διαταγή κατάληψης της Κέρκυρας στις 20 Οκτωβρίου 1940 – Το αρχικό σχέδιο του Μουσολίνι και η αποτροπή της ιταλικής απόβασης από τα κύματα του Ιονίου

Στις 20 Οκτωβρίου 1940, 8 ημέρες πριν από την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα, το Ιταλικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, υπό την ηγεσία του στρατηγού Μάριο Ροάττα, εξέδωσε διαταγή προς τον διοικητή των δυνάμεων της Αλβανίας. Η εντολή ήταν σαφής: «Οι εχθροπραξίες εναντίον της Ελλάδος θα αρχίσουν με την κατάληψη της Ηπείρου και την ταυτόχρονη κατάληψη της Κέρκυρας».

Η διαταγή αυτή εντασσόταν στο αρχικό σχέδιο του Μπενίτο Μουσολίνι, το οποίο -όπως σημειώνει ο Σπύρος Ιωνάς- διαμορφωνόταν ήδη από τον Ιούλιο του 1940, λίγο μετά την κατάληψη της Αλβανίας. Ήταν το αποτέλεσμα της ιταλικής επιθετικής πολιτικής στα Βαλκάνια κι επιβεβαίωνε τις υποψίες του Έλληνα πρέσβη στη Ρώμη, Εμμανουήλ Πολίτη, που από τον Απρίλιο είχε προειδοποιήσει την Ελληνική κυβέρνηση και τον Ιωάννη Μεταξά για τις βλέψεις του Άξονα.

Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, η κατάληψη της Κέρκυρας θα πραγματοποιείτο την αυγή της 28ης Οκτωβρίου, ταυτόχρονα με την επίθεση των ιταλικών δυνάμεων στην Ήπειρο. Προβλεπόταν η απόβαση της Μεραρχίας «Μπάρι» σε 2 τουλάχιστον σημεία του Νησιού, με σκοπό την ταχεία κατάληψή του και τη χρήση του ως προγεφυρώματος στο Ιόνιο.

Ωστόσο, η επιχείρηση δεν εκτελέστηκε ποτέ. Ο λόγος ήταν απλός αλλά καθοριστικός: ο καιρός. Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι που έπλητταν το Ιόνιο εκείνες τις ημέρες, καθιστούσαν αδύνατη κάθε θαλάσσια κίνηση. Ο ίδιος ο Ιταλός στρατηγός Βισκόντι Πράσκα, διοικητής των δυνάμεων στην Αλβανία, απέστειλε επείγον τηλεγράφημα προς το Επιτελείο στη Ρώμη, κάνοντας λόγο για «καταρρακτώδη βροχή, άνεμο και διόγκωση των θαλασσίων υδατορευμάτων».

Έτσι, οι Ιταλοί αναγκάστηκαν να ματαιώσουν την απόβαση στην Κέρκυρα και να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στο μέτωπο της Ηπείρου. Η Μεραρχία «Μπάρι» οδηγήθηκε τελικά προς Αυλώνα, όπου παρέμεινε σε εφεδρεία, καθώς η ιταλική εισβολή στα ελληνοαλβανικά σύνορα ξεκίνησε κάτω από αντίξοες συνθήκες και με άμεσες ελληνικές αντεπιθέσεις.

Η αποτυχία της ιταλικής επιχείρησης κατά της Κέρκυρας αποδόθηκε στον καιρό και η ιστορία έδειξε πως η φύση στάθηκε σύμμαχος της Ελλάδας. Ενώ ο Μουσολίνι ετοίμαζε την «εύκολη νίκη» του, η αυγή της 28ης Οκτωβρίου 1940 βρήκε την Ελλάδα να απαντά με ένα περήφανο «ΟΧΙ», που θα αντηχούσε για πάντα στα βουνά της Πίνδου και στις θάλασσες του Ιονίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ