10.9 C
Corfu
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ. Μπιάγκης: Να ενταχθεί η ιστορία της Κέρκυρας και των Επτανήσων στα σχολικά εγχειρίδια

Το θέμα της Τοπικής Ιστορίας των Επτανήσων και της Κέρκυρας φέρνει στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, με ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του και συνυπογράφουν η τομεάρχης Παιδείας κ. Κεφαλίδου και άλλοι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς την Υπουργό Παιδείας. Οι Βουλευτές ζητούν από την αρμόδιο υπουργό:

Α) Να αναθεωρηθούν τα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας στην κατεύθυνση της ένταξης σ’ αυτά σημαντικότατων ιστορικών γεγονότων της Επτανησιακής Ιστορίας που σήμερα απουσιάζουν ή δεν τυγχάνουν ουσιαστικής αναφοράς όπως: η πολιορκία και η καθοριστική μάχη της Κέρκυρας το 1716 που άλλαξε την ιστορία ολόκληρης της Ευρώπης, η ενεργή συμμετοχή των Επτανησίων στη Ναυμαχία του Λεπάντο το 1571, η φιλοξενία ενός ολόκληρου έθνους, του Σερβικού, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο νησί της Κέρκυρας.

Β) Να προχωρήσει σε μια ουσιαστική παρέμβαση, ώστε το μάθημα της τοπικής ιστορίας να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ουσιαστικά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Να οργανωθούν ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς στις κατά τόπους περιοχές, ώστε να γίνουν κοινωνοί της τοπικής ιστορίας του τόπου που υπηρετούν αλλά και των σύγχρονων μεθόδων εκμάθησής της (μέθοδος project).

Να εκπονηθούν Αναλυτικά Προγράμματα και Διδακτικό Υλικό για τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας των Επτανήσων, όπως είχαν πραγματοποιηθεί για τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Να εκδοθούν συγκεκριμένα εγχειρίδια τοπικής ιστορίας για τα Επτάνησα αξιοποιώντας την επιστημονική τεκμηρίωση και γνώση του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

«Η τεράστια Ιστορική κληρονομιά των Επτανήσων και ειδικά της Κέρκυρας, απουσιάζει από τα σχολικά εγχειρίδια, καθώς ελάχιστες είναι οι αναφορές για σημαντικότατα ιστορικά γεγονότα μεγάλης και παγκόσμια ιστορικής σημασίας που καθόρισαν τις τύχες της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης», δηλώνει στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει:

«Η τοπική ιστορία διευρύνει τα σύνορα μεταξύ σχολείου και κοινωνίας και δεν αποτελεί απλώς αφετηρία γνώσης, αλλά κάτι το ζωτικό, το οποίο συμβάλλει σε μια καλύτερη ιστορική κατανόηση, όχι μόνο του τοπικού, αλλά και του γενικού.

Ζητάμε από την Πολιτεία να εντάξει αυτό το πλούσιο ιστορικό επτανησιακό αποτύπωμα στα σχολικά εγχειρίδια και να αποτελέσει η τοπική μας ιστορία ουσιαστικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διδασκαλίας των παιδιών μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ