12.9 C
Corfu
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Αν. Βασιλακοπούλου: World Thinking Day ή αλλιώς…Ημέρα Σκέψης!

Γράφει η Αννίτα Βασιλακοπούλου (Στέλεχος Τ.Τ. Κέρκυρας Σ.Ε.Ο.)

 …Τα διαφορετικά γενέθλια που γιορτάζουμε όλοι μαζί! Κάθε χρόνο, ίδια μέρα, σε όλο τον πλανήτη!

Οδηγισμός…

Ο Oδηγισμός είναι μία παγκόσμια οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Βασικός στόχος του Οδηγισμού είναι να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό σύστημα αξιών, να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να κάνουν νέες φιλίες, να μάθουν την αξία της ομαδικής δουλειάς, να αγαπούν και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, να κατανοούν και να μαθαίνουν τον κόσμο, τους ανθρώπους και τις διαφορετικές κουλτούρες.

Το Τοπικό Τμήμα Κέρκυρας είναι ένα από τα πρώτα τοπικά τμήματα της Ελλάδας, έχει τη δική του μεγάλη ιστορία, που περήφανα συνεχίζεται δίνοντας ευκαιρία σε όλους, μικρούς και μεγάλους, να αποκτούν οδηγικές εμπειρίες και να γίνονται μέλη της δικής μας παρέας.  Και να πώς ξεκίνησαν όλα σε τούτο τον τόπο…

Το Νοέμβριο του 1932 ιδρύθηκε στην Ελλάδα, στην Αθήνα, από την Ειρήνη Καλλιγά, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, το ΣΕΟ μας. Λίγους μήνες αργότερα, η 1η ομάδα Οδηγών της Κέρκυρας, με αρχηγούς τις αδελφές Μαρί και Λία Ασπιώτη, αναγνωρίζεται επίσημα και είναι μία από τις πρώτες Οδηγικές Ομάδες της Ελλάδας.  Το Τοπικό μας λοιπόν ξεκινάει μία ιστορία που μετράει πια 91 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων συμμετέχει ενεργά και προσφέρει στην Κερκυραϊκή κοινωνία και όχι μόνο.

Δίνουμε το παρόν, δίνουμε χέρι γιατί η προσφορά είναι το κλειδί της επιτυχίας. Οι ομάδες, με γνώμονα το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα, κάνουν προγράμματα με στόχο την προσωπική ανάπτυξη, την προσφορά στον άνθρωπο και στον τόπο, την επαφή με τη φύση. Με κατασκηνώσεις εντός κι εκτός του νησιού, απογειώνεται κάθε καλοκαίρι η προσπάθεια και το έργο της κάθε ομάδας. Τα στελέχη των ομάδων, με δυναμισμό, αποφασιστικότητα και με κίνητρο τα χαμόγελα των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες, δουλεύουν ακούραστα υπηρετώντας τις αξίες και τα ιδανικά που αντιπροσωπεύει το σωματείο μας.

Στόχος μας είναι τα όνειρά μας. Και τα όνειρά μας είναι τα όνειρα των παιδιών, γιατί τα παιδιά είναι η ευχή, το μέλλον, η ελπίδα μας. Τα παιδιά δίνουν πνοή στις ομάδες και χαράζουν τους δρόμους που πορευόμαστε.

Και φέτος, 22 Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε ξανά! Είναι ένας συμβολικός εορτασμός που η ελεύθερη σκέψη όλων ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο, ξεπερνά φραγμούς και σύνορα, αναλογίζεται την έκταση της Οδηγικής και Προσκοπικής Κίνησης και χαιρετά και αγκαλιάζει με ανθρωπιά τον αδελφό Πρόσκοπο και Οδηγό μιας άλλης χώρας, μιας άλλης θρησκείας, μιας άλλης φυλής…οι οποίοι υποσχέθηκαν να κάνουν τρόπο ζωής την προσπάθεια για ένα καλύτερο κόσμο.

Γιορτάζουμε λοιπόν την ύπαρξη αυτής της παρέας, της μεγαλύτερης παρέας στον κόσμο, που τα μέλη της μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις, αξίες και ιδανικά, το ίδιο όραμα για ένα καλύτερο αύριο.

Γιορτάζουμε τη δυνατότητα, ευκαιρία, τύχη κι επιλογή ταυτόχρονα:

  • Να ανήκουμε σε μία ομάδα.
  • Να κάνουμε τρόπο ζωής τις αξίες μας.
  • Να γνωρίζουμε ανθρώπους σε κάθε άκρη της γης με τις ίδιες ανησυχίες κι ευαισθησίες και μαζί να βάζουμε το λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο.
  • Να είμαστε πάντα παιδιά, πάντα με παιδιά και πάντα για τα παιδιά.
  • Να χαζεύουμε όλοι μαζί κάθε καλοκαίρι τον έναστρο ουρανό, δίπλα σε σκηνές στημένες στα πιο μαγικά μέρη της πατρίδας μας, γεμίζοντας το σάκο στην πλάτη με τις πιο αξέχαστες αναμνήσεις.

Γιορτάζουμε ξανά λοιπόν!!! Και δίνουμε παλμό…

…στην προσωπικότητα

…στην ομαδική ζωή

…στη φύση

…στον τόπο

…στην πρωτοβουλία

…στη σκέψη

…στην άποψη

…στην κίνηση

…στο διαφορετικό

Καλή Ημέρα Σκέψης!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ