23.9 C
Corfu
Σάββατο, 25 Απριλίου, 2026

Μουσικό Σχολείο & Ωδείον Κερκύρας πρόβαλλαν το Νησί στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

UNESCO, Παρίσι, 9 Φεβρουαρίου 2026

Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας και Ωδείον Κερκύρας στον Παγκόσμιο Εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη η επίσημη τελετή για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα γεγονός ιδιαίτερης πολιτισμικής και συμβολικής σημασίας για τον ελληνισμό και ανέδειξε τον οικουμενικό χαρακτήρα της ελληνικής γλώσσας ως θεμελιώδους φορέα πολιτισμού, επιστήμης και ανθρωπιστικών αξιών.

Το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας και το Ωδείον Κερκύρας παρουσίασαν ένα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό πρόγραμμα ενώπιον πολυπληθούς κι εκλεκτού ακροατηρίου, αποτελούμενου από διακεκριμένες προσωπικότητες της διπλωματίας, της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών.

Μαζί με τους καταξιωμένους ερμηνευτές Μάριο Φραγκούλη και Δάφνη Κριθαρά, οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί/μουσικοί απέδωσαν έργα κορυφαίων Ελλήνων συνθετών του 20ού αιώνα, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος και Διονύσης Σαββόπουλος, προβάλλοντας με τρόπο υποδειγματικό τη ζωντανή μουσική παράδοση της Κέρκυρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 2 ορχηστρικά σύνολα παρουσιάστηκαν για τον ίδιο σκοπό στις 10 Φεβρουαρίου 2025 στη Νάπολη, πριν από την επίσημη αναγνώριση της Ημέρας από την UNESCO, δίπλα στον καθηγητή Ιωάννη Κορίνθιο, εμπνευστή της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διάδοση του οράματος αυτού εκτός ελληνικών συνόρων.

Η συμβολή του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα υπήρξε καθοριστική για την υλοποίηση της εκδήλωσης, η οποία ενίσχυσε τη διεθνή προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος απευθύνει θερμές ευχαριστίες στο Μόνιμο Πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO Γιώργο Κουμουτσάκο για την τιμητική πρόσκληση συμμετοχής για τα παιδιά της Κέρκυρας στην εορταστική εκδήλωση.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν στο μαέστρο Κίμωνα Χυτήρη, στη Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας Αλεξάνδρα Τζούμα, στην Αν. Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Ξάνθη Χουλιάρα, στον Πρόεδρο του Ωδείου Κερκύρας Νίκο Βραδή, στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας, καθώς και στο ιστορικό Ωδείο Κερκύρας (1894), για την άρτια καλλιτεχνική τους παρουσία.

Η παρουσία της Κέρκυρας σε έναν κορυφαίο διεθνή οργανισμό πολιτισμού επιβεβαίωσε τη διαχρονική συμβολή του Νησιού στη μουσική και πνευματική παράδοση της χώρας και ανέδειξε τη δυναμική της εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής κοινότητας των Ιονίων Νήσων σε διεθνές επίπεδο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ