13.9 C
Corfu
Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, 2026

Έκθεση “Φύλλα χαρακτικής Τέχνης–Από την Κέρκυρα στο Πανελλήνιο & την υφήλιο”

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, η έκθεση «ΦΥΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – Από την Κέρκυρα στο Πανελλήνιο και την υφήλιο». Η έκθεση προτείνει σπάνια έργα, με παγκόσμια εμβέλεια, επιφανών καλλιτεχνών από τη Συλλογή Χαρακτικών της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων μίλησαν ο ιδρυτής της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης Μιχαήλ Άγγελος Βραδής, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων Ξενοφών Αλαμάνος, ο πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Σωτήρης Μικάλεφ, ο εικαστικός κι επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “Αλλάζουμε Ρότα” Τάκης Μεταλληνός, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Προγραμματισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Νικόλαος Βραδής, ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων & Συγγραφέας Δρ Κωνσταντίνος Σουέρεφ, ο ιστορικός-μουσειολόγος Παναγιώτης Σαραντίδης και η γραφίστρια-εκδότρια Ελβίρα Μεταλληνού, η οποία είχε τον συντονισμό της βραδιάς. Επίσης, η εικαστικός Ασπασία Σιγουράκου ανέγνωσε το κείμενο της ιστορικού-αρχαιολόγου Σοφιάνας Δραγανίγου, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί.

Η έκθεση παρουσιάζει συνολικά 80 χαρακτικά έργα από τη μόνιμη συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης. Αναδεικνύονται «τυπώματα» των πρωτοπόρων της Νεοελληνικής Χαρακτικής, οι οποίοι έζησαν στα τέλη του 19ου και στον 20ό αιώνα στην Κέρκυρα και την Ευρώπη, Μάρκου Ζαβιτζιάνου, Λυκούργου Κογεβίνα, Δημήτρη Γαλάνη, Νικόλαου Βεντούρα.

Συνυπάρχουν στην έκθεση “χαράγματα” των μεταπολεμικών Κερκυραίων συνεχιστών, ξεδιπλώνοντας διαλόγους για τις κοινωνικές κι αισθητικές διαστάσεις αυτής της ιδιόμορφης τέχνης. Πρόκειται για τα έργα των εκλιπόντων δημιουργών Σπύρου Πογιάγου, Γιώργου Κεφαλληνού, Άριας Κομιανού, Σπύρου Αλαμάνου, Γιώργου Κουλούρη, Ιωάννη (Τζίνου) Δημητράτου, Γιάννη Παχή και Theresa Nicholas.

Τα αυθεντικά φύλλα της χαρακτικής από την έκθεση προβάλλουν πρωτότυπα σχέδια, χαράξεις κι εκτυπώσεις με αρίθμηση και υπογραφή των καλλιτεχνών.

Η αυτοτέλεια των χαρακτικών λειτουργεί άμεσα και εποικοδομητικά στους αποδέκτες, εξοικειώνοντας περαιτέρω το κοινό με την τέχνη, τις τεχνικές της και τη θεματολογία των έργων.

  • Διάρκεια Έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου.
  • Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-16.00.
  • Επικοινωνία: 26610 41085 | Email: info@corfuartgallery.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ