13.9 C
Corfu
Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, 2026

“Ex Neapoli ad Corcyram”: Μια μουσική διαδρομή από τη Νάπολη στην Κέρκυρα

Το Σύνολο Ξυλίνων Επτανησιακής Μουσικής της «Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος» πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στον Καθολικό Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo), τη συναυλία του με τίτλο: «Ex Neapoli ad Corcyram – Από τη Ναπολιτάνικη Σχολή στο Νικόλαο Χαλικιόπουλο–Μάντζαρο».

Η συναυλία φώτισε έναν ουσιαστικό και υπαρκτό δεσμό ανάμεσα στις 2 ιστορικές πόλεις, την Κέρκυρα και τη Νάπολη. Κατά τον 19ο αιώνα, η Νάπολη, κέντρο της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Μουσικής, καθώς και της μουσικής παραγωγής και τόπος συνεύρεσης, δημιουργίας και σπουδών των μεγαλύτερων συνθετών της Ιταλίας και του κόσμου, αποτέλεσε συχνό προορισμό Κερκυραίων κι Επτανησίων συνθετών που αναζητούσαν περαιτέρω μουσικές σπουδές, γνώσεις, τάσεις και εμπειρίες. Η σχέση αυτή συνδέει 2 τόπους με ιδιαίτερη μουσική παράδοση και προσφέρει το ιστορικό πλαίσιο για μια βραδιά αφιερωμένη στη συνάντηση της Ναπολιτάνικης και της Επτανησιακής δημιουργίας.

Το πρόγραμμα διέτρεξε ένα ευρύ φάσμα μουσικής, από συνθέτες της Ναπολιτάνικης μουσικής παράδοσης της εποχής του Μπαρόκ έως τους Cimarosa, Mercadante και Niccolò Antonio Zingarelli και κατέληξε στο Νικόλαο Χαλικιόπουλο–Μάντζαρο. Άριες, εισαγωγές όπερας και οργανικά έργα συνέθεσαν μια σπάνια για τα σημερινά συναυλιακά δεδομένα διαδρομή. Τα έργα του Μάντζαρου απέκτησαν εδώ ιδιαίτερη θέση. Έφεραν την αφήγηση στην Κέρκυρα κι επέτρεψαν στο κοινό να ακούσει τη δική του μουσική, δίπλα στο ιταλικό ρεπερτόριο.

Ξεχωριστή παρουσία στη συναυλία είχε ο διακεκριμένος Έλληνας κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης. Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του ανέδειξε τα υπέροχα φωνητικά έργα των Sarti, Pergolesi, Vinci, Porpora, Alessandro Scarlatti και Zingarelli, καθώς και 2 έργα του Ν.Χ. Μάντζαρου. Μέσα από τη σόλο φωνή του, το κοινό γνώρισε διαφορετικές όψεις του δραματικού και λυρικού κόσμου που συνέδεσε τα έργα του προγράμματος.

Ως σολίστ συμμετείχαν οι μουσικοί της «Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος» Ηλιάνα Μολινάρη και Τζωρτζίνα Σκιαδοπούλου στο κλαρινέτο και Σπύρος Ελ Τσαμπάν στην τρομπέτα. Συμμετείχε επίσης ο Γιάννης Κουτάγιαρ στο κοντραμπάσο. 

Τη μουσική διεύθυνση είχε ο αν. Αρχιμουσικός της «ΦΕΜ» Σπύρος Ρουβάς.

Οι φωτογραφίες είναι του φωτογράφου Διονύση Αρτίκου, τον οποίον το ΔΣ της ΦΕΜ ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Χορηγός επικοινωνίας: CorfuStories.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ