11.9 C
Corfu
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης: Ένα πολιτιστικό ταξίδι από την Κέρκυρα στην Άπω Ανατολή

Από την Αρριέτα Πούλιου

Όποια εποχή του χρόνου και αν τύχει να βρεθείτε στην Κέρκυρα, δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε από τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και τα πολυάριθμα μουσεία που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Τα περισσότερα βρίσκονται στην παλιά πόλη, σε κοντινή απόσταση το ένα από άλλο, δίνοντάς σας την ευκαιρία να επισκεφθείτε περισσότερα από ένα την ίδια μέρα. Ανάμεσά τους, αυτό που κατέχει ξεχωριστή θέση, όχι μόνο για το θεσπέσιο, ιστορικής σημασίας ανάκτορο στο οποίο στεγάζεται, αλλά κυρίως για τη μοναδική συλλογή του, είναι το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Μια επίσκεψη σε αυτό το μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο, θα σας ταξιδέψει στην Άπω Ανατολή, μέσα από εκθέματα που αποδεικνύουν την πλούσια κουλτούρα και την κληρονομιά των Ασιατικών πολιτισμών, από τον κινεζικό στον ινδικό, με πολλές ενδιαφέρουσες ενδιάμεσες στάσεις.

Το μουσείο οφείλει την ύπαρξή του στην πρωτοβουλία, το όνειρο και τη γενναιοδωρία του Γρηγορίου Μάνου -Έλληνα πρέσβη στην Αυστρία- ο οποίος ήταν παθιασμένος συλλέκτης κινέζικης, ιαπωνικής και κορεάτικης τέχνης. Ξόδεψε όλη την περιουσία του για την απόκτηση σχεδόν 9.500 αντικειμένων και έργων τέχνης σε δημοπρασίες στη Βιέννη και στο Παρίσι και το 1919 δώρισε τη συλλογή του στο Ελληνικό κράτος με τον όρο να αποτελέσει τον πυρήνα ενός μουσείου που θα στεγαζόταν στο Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην Κέρκυρα.

Το ιστορικό αυτό παλάτι είναι ένα από τα πιο κομψά, μεγάλης κλίμακας κτήρια στην παλιά πόλη της Κέρκυρας και αποτελούσε την έδρα τόσο του βρετανικού Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, όσο και της Ιόνιας Γερουσίας. Από τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου το 1927, στο οποίο ο Γρ. Μάνος ορίστηκε δια βίου διευθυντής, έχει υπάρξει ο μόνιμος χώρος όπου εκτίθενται οι Ασιατικές συλλογές. Στην πορεία του χρόνου, αποκτήθηκαν πολλά ακόμη αντικείμενα τα οποία εμπλούτισαν τη συλλογή, προερχόμενα και αυτά από γενναιόδωρες προσφορές, με πιο σημαντικές αυτές του Ν. Χατζηβασιλείου το 1974 και του Χ. Χιωτάκη το 1983. Σήμερα το μουσείο μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο σε τόσους σημαντικούς Ασιατικούς πολιτισμούς, όπως τον κινεζικό, ιαπωνικό, ταϊλανδέζικο, κορεάτικο, πακιστανικό και ινδικό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο travel.gr ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ